Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Baltic Cable-vd:n Jan Brewitz reaktion på de höga intäkterna. Foto: Per Nilsson/SVT

Norge inkasserar miljarder – på svensk elexport till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Elkunder plågas av höga elpriser. Samtidigt ger den svenska elexporten till Tyskland miljardintäkter till det norskägda bolaget Baltic Cable – som bara i år har inkasserat tre miljarder kronor i flaskhalsintäkter.

De skenande priserna på energimarknaden slår hårt mot svenska hushåll och företag. Det högsta priset betalar kunderna i södra Sverige, elområde fyra.

Samtidigt har Sverige övertagit platsen som Europas största nettoexportör av el. Bland annat skickas svensk el till Tyskland genom havskabeln Baltic Cable.

SVT Nyheter granskar

Eftersom det är ont om kraftproduktion i södra Sverige och överföringskapaciteten från norr är begränsad så bidrar exporten till att priserna ökar ännu mer i Sydsverige.

Tysklandskabeln ägs av ett Malmöbaserat aktiebolag med samma namn. Precis som Svenska Kraftnät får Baltic Cable så kallade flaskhalsintäkter när det är prisskillnader mellan de områden som elen skickas mellan – ju större prisskillnad, desto större intäkter.

Sverige skickade nästan två terawattimmar el till Tyskland från januari till juli i år. Det är ungefär hälften av all den el som Skånes alla villor, lägenheter och fritidshus använder under ett år. Foto: Jens Forsberg

Vinst på en halv miljard

Baltic Cable är i sin tur helägt av det norska statliga energibolaget Statkraft. De senaste åren har på grund av den skakiga elmarknaden varit lönsamma för företaget. Förra året mer än fördubblades flaskhalsintäkterna till över 800 miljoner kronor och vinsten blev en halv miljard.

Men det är ingenting mot i år.

SVT:s granskning visar att Baltic Cable hittills i år har dragit in tre miljarder kronor som ett resultat av de stora prisskillnaderna på el mellan Tyskland och södra Sverige.

– Jag är själv chockerad över att det blivit så pass högt som det blivit, säger Jan Brewitz, vd på Baltic Cable.

Tidigare kunde bolaget ta ut aktieutdelningar men nu hamnar miljarderna på ett särskilt internkonto som tillhör det norskägda bolaget. Det har nämligen pågått en tvist med Energimarknadsinspektionen och dess tyska motsvarighet under flera år gällande hur pengarna får användas.

Frågan är om Baltic Cable, likt Svenska Kraftnät, måste investera flaskhalsintäkterna i elnätet eller om de ska få plocka ut pengar i aktieutdelningar.

Mellan 2005 och 2014 tog Baltic Cables ägare – Statkraft och tidigare även Eon – ut totalt 1,9 miljarder i aktieutdelning. Efter det inleddes tvisten med Energimarknadsinspektionen och inga utdelningar har gjorts. Foto: Jens Forsberg

”Inget konstigt med det”

Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige och styrelseordförande i Baltic Cable, beskriver den senaste tidens intäkter som extrema. Samtidigt är han tydlig.

– Det är Baltic Cables pengar.

Enligt honom är de i grunden överens med Energimarknadsinspektionen om att de bör få ta ut någon form av avkastning.

– Det är väl inget konstigt med det. Under perioden har vi haft dåliga år och bra år, det är en risk. Det är så marknaden fungerar, säger Jakob Norström.

Tvisten om hur mycket vinst bolaget får plocka ut pågår fortfarande.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar

Vad är flaskhalsintäkter?

Flaskhalsintäkter, även kallat kapacitetsavgifter, uppstår när det är prisskillnader mellan olika elområden i Sverige eller mot andra länder.

Exempel: Om en kilowattimme el säljs för 20 öre i elområde tre och köps för 100 öre i elområde fyra – då är mellanskillnaden 80 öre. Det är det som kallas flaskhalsintäkt.

Pengarna går till den som äger elnätet, alltså oftast Svenska Kraftnät.

Precis som Baltic Cable så har Svenska Kraftnäts intäkter ökat på grund av energikrisen. Enligt den senaste prognosen för 2022 och 2023 kan flaskhalsintäkterna för Svenska Kraftnät uppgå till totalt 90 miljarder kronor.

Flaskhalsintäkter ska enligt reglerna användas för att bygga ut och förbättra elnätets kapacitet. Energimarknadsinspektionen har även godkänt att Svenska Kraftnät nu får använda en del av pengarna för att sänka elnätsavgifter.

Källa: Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet