”Att släppa fram Löfven en gång till är inte okomplicerat för Centerpartiet”, skriver Knutson. På bilden statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Lars Schröder / TT

Analys: Nu riktas fokus mot Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Stefan Löfven nu får talmannens sonderingsuppdrag riktas fokus också mot Centerpartiet. Säger Annie Lööf och hennes parti nej även till Löfven ser ett extraval ut att vara enda lösningen på den politiska krisen i Sverige.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Torsdagens besked från moderatledaren Ulf Kristersson var väntat. När det stod klart att han inte skulle tolereras av en majoritet i riksdagen var det lika bra att kasta in handduken.

I stället är det nu Stefan Löfven som ska sondera möjligheterna för att bilda regering. Det lär inte heller bli enkelt, men här finns åtminstone något bättre förutsättningar.

Centerpartiets val avgör 

Precis som efter valet 2018 är Centerpartiet också denna gång en avgörande aktör i regeringspusslet. Det innebär att partiet kommer att utsättas för hård press de kommande dagarna.

Säger Centerpartiet nej även till en socialdemokratiskt ledd regering talar mycket för att ett extraval är enda utvägen för att lösa regeringskrisen.

Centerpartiet har hittills sagt nej till att släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Det var ett väntat beslut. Centerpartiet vill inte ha en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Därmed kan Kristersson inte bli statsminister.

Att släppa fram Löfven en gång till är dock inte heller okomplicerat för Centerpartiet, som bundit sig hårt vid beskedet att aldrig budgetförhandla med Vänsterpartiet.

I och med att Liberalerna bytt sida i regeringsfrågan måste Löfven ha stöd av Vänsterpartiet för att få en regeringsbudget genom riksdagen.

Stefan Löfven har försökt desarmera detta krav genom att föreslå en lösning där han tillträder utan att först ha en budgetöverenskommelse klar. Därmed skaffar han också sig själv värdefull tid för att försöka förankra en budget i riksdagen. Vänsterpartiet verkar av allt att döma vara redo att acceptera det förslaget. Centerpartiet har inte gett besked. Om även Annie Lööf accepterar detta upplägg kan Löfven åter tillträda som statsminister, i annat fall väntar ett fortsatt låst läge i riksdagen och sannolikt ett extraval. Allt avgörs alltså av Centerpartiet.

Osäker väg till statsministerposten

Annie Lööf har flera gånger sagt att hon vill ha ett uppdaterat januariavtal där också Liberalerna ingår. Hittills finns dock inget som tyder på att Liberalerna är på väg tillbaka till januarisamarbetet.

Saken kan förstås ändå förändras. Inget annat parti lär vara mera oroligt för ett extraval än Liberalerna. Å andra sidan, skulle Liberalerna än en gång svänga i regeringsfrågan och åter släppa fram Löfven som statsminister lär förtroendet för partiet dala ytterligare.

Håller Liberalerna fast vid sin linje blir det alltså Centerpartiet som slutligen avgör regeringsfrågan även denna gång. Stefan Löfvens förmåga som förhandlare kommer därför att ställas på svåra prov de kommande dagarna. Hans dilemma är uppenbart: Ju mer han kompromissar med Vänsterpartiet, desto svårare blir det att få stöd av Centerpartiet och vice versa. Båda partierna behövs för att han ska kunna bli godkänd som statsminister.

Reptricket han måste klara av är att erbjuda Vänsterpartiet så stora politiska vinster i en budgetproposition att partiet är berett att rösta på regeringens budget utan att ha deltagit i ett formellt budgetsamarbete. Hur det ska kunna ske i ett läge där Löfven också behöver ge Centerpartiet politiska framgångar är inte alldeles enkelt att se.

Talmannen har fyra försök på sig att försöka få en statsminister utsedd av riksdagen. Annars blir det per automatik extraval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.