Stefan Löfven får söka stöd för en ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Stefan Löfvens (S) tur att se om det finns något stöd för att han ska kunna få ihop en ny regering.

– Jag har gett honom uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering, säger talman Andreas Norlén.

Om Stefan Löfven hittar en utväg kan regeringskaoset snart vara på väg ut ur den här situationen.

– Om han meddelar mig att han har en lösning är jag beredd att samma eftermiddag nominera honom som statsminister, säger talman Andreas Norlén.

Ville få upp tempot

Stefan Löfven måste lämna besked senast på måndag. En eventuell omröstning – i det fall det faktiskt finns en parlamentarisk förutsättning för det – sker på onsdag eller torsdag.

– Jag övervägde att hålla omröstningen trots att Kristersson inte såg några utsikter för en regeringsbildning, säger Norlén, som såg det som ett sätt att få upp tempot i processen, men som alltså valde en annan väg trots allt.

I november är det tänkt att den avgörande budgetvoteringen ska ske.

– Det är klart att jag vill inte nominera en statsminister som blir vald och avgår i november så vi får en ny regeringskris. Det är en svår avvägning, säger talmannen.

”Ökar trycket”

Till TT säger talmannen så här:

– Om Stefan Löfven kommer tillbaka utan att ha kunnat lösa situationen, så har jag sagt till Ulf Kristersson att i det läget får han vara beredd att stå till förfogande för en omröstning i kammaren oavsett hur han ser på möjligheten att faktiskt bli vald, säger talmannen.

– Helt enkelt för att vi då ska kunna genomföra omröstningar på ett sätt som ökar tempot i processen och ökar trycket på inblandade parter.

S-ledaren Stefan Löfven kommenterar nu på sociala medier att han får sonderingsuppdraget av talmannen:

”I dag har jag fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.