Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu ska rösterna räknas klart – resultat i riksdagsvalet väntas i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Nu på morgonen inleds den så kallade onsdagsräkningen av rösterna i valet. Tusentals röster i hela landet ska räknas innan det finns ett preliminärt valresultat. I riksdagsvalet kommer ett resultat i kväll. 

– Men det går ännu inte att säga en tid, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.  

Vad händer i dag?

I dag börjar räkningen av de röster som inte hann komma fram till vallokalerna under valdagen. Det är 314 uppsamlingsdistrikt som ska räknas. Det handlar om de sena förtidsrösterna som lämnats i andra kommuner under valhelgen, brevröster från utlandet och röster som lämnats på ambassader runtom i världen.  

– Det kan också vara sent ankomna förtidsröster i den egna kommunen som ska räknas, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist. 

Dagens räkning heter formellt valnämndens preliminära rösträkning men brukar också kallas också för uppsamlingsräkningen eller onsdagsräkningen. I små kommuner kan det handla om ett fåtal röster som ska räknas, medan det i till exempel Stockholm är tusentals röster som är kvar att räkna.

– I riktigt små kommuner är det inte många röster alls som ska räknas, och där rekommenderar vi att man ska ha sparat några röster från valkvällen för att det inte ska gå att identifiera vem som har röstat, säger Anna Nyqvist.

När finns det ett resultat?

Ibland behöver onsdagsräkningen fortsätta på torsdagen. Så kan det bli i år på en del håll för röster i kommun- och regionvalet, enligt Valmyndigheten. Men för riksdagsvalet finns det ett preliminärt resultat i kväll bekräftar Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist för SVT.

– Men det går ännu inte att säga en tid, säger Anna Nyqvist. 

Valmyndigheten fastställer det slutliga resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen. Då finns även så kallade ”övriga partier” och personröster med. Länsstyrelsen fastställer de slutliga resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Hur går det att följa rösträkningen?

Precis som den ordinarie rösträkningen så är onsdagsräkningen en offentlig förrättning, vilket innebär att den som är intresserad är välkommen att komma och titta när rösterna räknas. Det gäller både privatpersoner och journalister. Det går också att följa hur rösträkningen går här.

– Alla kommuner har annonserat var och vilken tid räkningen är och vem som helst får följa det på plats. När valnämnden har räknat klart rapporterar de in det digitalt, och då går det att börja se resultatet växa fram på val.se, precis som under valkvällen.

Vilken betydelse får onsdagsräkningen för valutgången?

Troligtvis marginell betydelse. Bara ett mandat skiljer just nu mellan de två regeringsunderlagen med fördel för Ulf Kristerssons lag. Räkningen av förtidsröster och utlandsröster kommer troligtvis inte ändra detta, enligt flera experter.

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill inte spekulera i utgången, men pekar på att det kan bli tufft för de rödgröna att vinna över mandat i den återstående räkningen.

– Det ska väldigt mycket till om de här sista rösterna, även om de är 230 000-240 000 i år och fler i andel, ska påverka. Det måste skeva till sig, sa Mikael Giljam till SVT på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.