Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svante Linusson, professor i matematik på KTH, förklarar varför det är svårt för de för de rödgröna att komma ikapp. Foto: SVT & Claudio Bresciani/TT

Professorn: ”Svårt för de rödgröna att ta igen detta”

Uppdaterad
Publicerad

Endast ett mandat skiljer mellan de två regeringsunderlagen. Och ännu är inte alla valdistrikt eller förtidsröster och utlandsröster räknade.

Men det ska mycket till för att pendeln ska svänga över till de rödgrönas fördel, enligt experter.

– Det blir svårt för de rödgröna att ta igen det här, säger Svante Linusson, professor i matematik på KTH, och även aktiv inom Centerpartiet på lokal nivå.

Klockan 13 på måndagen var 6264 av totalt 6578 valdistrikt i Sverige räknade. Ulf Kristerssons regeringsunderlag bestående av KD, L och SD innehade då 175 mandat, vilket kan jämföras med 174 mandat för S, V, MP och C. Ett styrkeförhållande som stått still under morgonen och förmiddagen.

Svante Linusson, professor i matematik på KTH och även aktiv inom Centerpartiet, betonar att det handlar just om mandat och inte om procent. Ett mandat motsvarar cirka 20 000 röster. Och mellan de två blocken skiljde det vid lunchtid cirka 47 000 röster, vilket på papperet ser ut att vara ett mandat.

Val 2022

Ett parti som får 10 procent i ett proportionellt valsystem som Sveriges ska också ha 10 procent av platserna i riksdagen. Men 10 procent av 349 platser är 34,9 mandat. Därför avrundas mandaten till ett heltal.

I valnattsresultatet föll det sig att V, C och MP:s mandat avrundades uppåt medan till exempel M:s avrundades nedåt, förklarar Svante Linusson.

– Det är därför jag tror att det blir svårt för de rödgröna att ta igen det här, säger han.

”Långt ifrån att nå nästa mandat”

Men ännu återstår ett flertal valdistrikt. Även över 200 000 förtids- och utlandsröster ska räknas till på onsdag. Samtidigt ska en kontrollräkning genomföras.

Traditionellt sett brukar utlandsröster vara till fördel för borgerliga partier.

– De som brukar gå bakåt är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sedan brukar andra partier gå fram, framför allt Miljöpartiet. Men det är ganska långt ifrån att nå nästa mandat. Just nu är det Moderaterna som ligger närmast att ta det mandatet, och det skulle inte utgöra någon förändring i majoriteten, säger Svante Linusson.

”Måste skeva till sig”

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill inte spekulera i utgången. Han konstaterar att det är mycket jämnt mellan de två blocken men att mycket pekar på att det kan bli tufft för de rödgröna att vinna över mandat i den återstående räkningen av förtids- och utlandsröster.

– Det ska väldigt mycket till om de här sista rösterna, även om de är 230 000 – 240 000 i år och fler i andel, ska påverka. Det måste skeva till sig, säger Mikael Giljam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet