Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsministern om inbjudan från Ungerns premiärminister . Foto: Fredrik Larsson/SVT

Nu svarar Ulf Kristersson Ungerns Viktor Orbán

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Viktor Orbán skrev till statsminister Ulf Kristersson och bjöd honom till Ungern för att samtala om Sveriges Natoansökan. Kristerssons svarar nu att de kan träffas när det passar båda.

I ett brev i tisdags bjöd Ungerns premiärminister Viktor Orbán in statsminister Ulf Kristersson (M) till samtal om Natoansökan. Föreslagen plats var Ungern.

”Starkt ömsesidigt förtroende måste vara grunden till politiska eller säkerhetsmässiga avtal mellan Sverige och Ungern”, skrev han bland annat.

Sverige och Nato

På X lade han till att det skulle röra sig om förhandlingar men utrikesminister Tobias Billström svarade att det inte skulle bli aktuellt.

– Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, sa han i ett möte med pressen i tisdags.

Nu har Ulf Kristersson svarat Orbán. Han skriver att han håller med om att mer dialog mellan länderna skulle vara gynnsamt. Och skriver att han gärna kommer till Budapest för vidare diskussion när de passar båda, men också att de de har tillfälle att talas vid i Bryssel 1:a februari vid Europeiska rådets möte.

Den ungerska nyhetssajten index rapporterar att Orbán tagit emot Kristerssons svar. Till sajten säger premiärministerns talesperson ”Vi fick ett positivt svar från Sveriges statsminister. Allt går sin väg”.

Foto: Klicka på bilden för att läsa brevet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet