Misstänkt korruptionsbrott i samband med Alecta-affär

Uppdaterad
Publicerad

Nya detaljer kring utredningen av skandalomsusade pensionsjätten Alecta tyder på misstänkt korruption. Det visar ett nytt avslöjande från Dagens industri.

I september meddelade Finansinspektionen (FI) att man inleder en granskning av pensionsbolaget Alecta. Varken tillsynsmyndigheten eller företaget ville uppge detaljer, utöver att det handlar om en miljardinvestering i fastighetsbolaget Heimstaden som lett till stora förluster i bokföringen.

Nu avslöjar Dagens industri att det rör sig om misstänkt korruption.

Anmälan till Riksenheten mot korruption

Den 27 oktober kom det in en anmälan till Riksenheten mot korruption, enligt dokument som DI har begärt ut. Två dagar tidigare ska FI haft ett möte med Alectas styrelseordförande och vd.

Korruptionsåklagaren Johan Lindmark bekräftar för tidningen att den anmälan som inkom ”rör Alecta”, men vill inte ge någon ytterligare information.

Mejlkorrespondens bekräftar bilden

Att Alecta-utredningen behandlar misstankar om korruption bekräftas även av andra handlingar som DI har tagit del av.

Alecta anlitade en advokatbyrå för att utreda Heimstaden-affären. FI:s chefsjurist Eric Leijonram fick ta del av advokatbyråns slutrapport. Sedan kontaktade han Riksenheten mot korruptions chefsåklagare Martin Bresman per mejl. Denna mejlkorrespondens har DI tagit del av.

Advokatbyrån som Alecta anlitade såg i sin utredning tecken på lagbrott. Styrelsen beslutade då att inte polisanmäla utan istället anlita ytterligare en advokatbyrå.

Alectas styrelseordförande Jan-Olof Jacke skriver i en kommentar till SVT Nyheter att bolaget inte har tagit del av polisanmälan mot bolaget och nu avvaktar processen.

”Eftersom det fanns olika bedömningar om eventuella lagbrott och då en polisanmälan på otillräckliga grunder skulle kunna få negativa konsekvenser för såväl enskilda individer som Alectas kunder beslöt styrelsen att inte polisanmäla, och överlämnade båda utredningarna till Finansinspektionen”, skriver Jan-Olof Jacke.

RikSenheten mot korruption

Riksenheten mot korruption är en del av Åklagarmyndigheten. Enheten handlägger ”samtliga brottsmisstankar om tagande av muta och givande av muta”. Den behandlar även misstankar om närbesläktade brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inte första stormen

Det är inte första gången det stormar kring pensionsjätten. Över 2,6 miljoner svenskar påverkades när Alecta förlorade nästan 20 miljarder kronor på tveksamma placeringar i amerikanska nischbanker. Man hade investerat stort i de riskabla bankerna First Republic, Signature och Silicon Valley Bank som kraschade i våras. Sedan dess har både vd och styrelseordförande avgått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.