Liz Kelenius, sektionschef på Skatteverket. Efter larm från Skatteverket har regeringen tagit fram en lagändring som ska förhindra momsbedrägeriet. Foto: Pressfoto / Isabell Höjman/TT

Ny lag ska stoppa jättebedrägerier med mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande härva med momsbedrägerier med bland annat mobiltelefoner misstänks kosta staten miljardbelopp. Efter larm från Skatteverket har regeringen tagit fram en lagändring som ska förhindra upplägget.

Genom att låta bland annat mobiltelefoner snurra snabbt mellan olika företag misstänks bedragare ha kapat åt sig miljarder i en härva som just nu rullas upp av flera myndigheter.

Experter har bedömt att det kan handla om den största bedrägerihärva som någonsin drabbat Sverige. Skatteverket har uppskattat statens förlust till tre miljarder, men SVT:s kartläggning visar att den verkliga summan kan komma att landa högre.

Skatteverket larmade tidigt Regeringskansliet om den pågående brottsligheten, och föreslog att man skulle försvåra bedrägerierna genom att ändra reglerna för momsinbetalningar.

Flyttar momsplikten

Under året har ett lagförslag tagits fram, som nu skickats till lagrådet. Genom att flytta momsplikten från säljare till köpare hoppas man kunna hindra det upplägg som använts i härvan.

– Det sker i flera led och går väldigt snabbt, och därför menar vi att en lagstiftning på ett effektivt sätt skulle kunna hjälpa till att stoppa det här, säger Liz Kelenius, sektionschef på Skatteverket.

– Den undandragna momsen blir ju en ren vinst som kan användas till att dumpa priserna och sätta konkurrensen ur spel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet