Jessica Polfjärd valdes i dag som ny ledare för Moderaternas riksdagsgrupp. Foto: TT

Jessica Polfjärd ny gruppledare för M

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Polfjärd valdes i dag som ny ledare för Moderaternas riksdagsgrupp. Hon efterträder Anna Kinberg Batra som var gruppledare innan hon blev partiledare.

Därmed är ännu en central post tillsatt i partiets nya ledning som, förutom partiledaren Anna Kinberg Batra, består av bland andra ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson, förste vice ordförande Peter Danielsson och andre vice ordföranden Elisabeth Svantesson.

Jessica Polfjärd är född 1971 och representerar Västmanlands län. Hon är ordinarie riksdagsledamot sedan 2006 och är för närvarande ledamot i skatteutskottet, där hon också är gruppledare. Tidigare har hon varit ordförande för näringsutskottet och arbetsmarknadsutskottet. Hon sitter även i Moderaternas partistyrelse sedan 2011.

Decemberöverenskommelsen

Tidigare i dag kom uppgifter om att några moderata riksdagsledamöter motsäger sig den så kallade decemberöverenskommelsen.

– Folk har olika uppfattning men en majoritet stöder överenskommelsen, sade Jessica Polfjärd till SVT strax efter att hon blivit vald. 

Hotar gå emot partilinjen

En rad moderata riksdagsledamöter känner sig inte bundna av den så kallade decemberöverenskommelsen. De är beredda att rösta emot partilinjen, rapporterade flera medier tidigare i dag.

– Jag är inte tillsatt för att rösta fram S-politik i riksdagen, så det tycker jag inte att jag är. Väljarna har valt mig för att företräda moderat politik, sade moderata riksdagsledamoten Isabella Hökmark till Dagens Nyheter.

Även riksdagsledamoten Finn Bengtsson öppnar för att han och andra ledamöter kan gå emot partilinjen i budgetomröstningar.

– Jag känner mig inte bunden av den, sade han till Aftonbladet.

Anledningen till M-ledamöternas missnöje är att de känner sig överkörda av M-ledningen med partiledaren Anna Kinberg Batra i spetsen.

Dagens möte med den moderata riksdagsgruppen, där Jessica Polfjärd valdes, var det första efter överenskommelsen den 27 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet