SVT:s medicinreporter om nya nässprayen som ska bota depression

Uppdaterad
Publicerad

Den EU-godkända nässprayen är tänkt för människor som inte hjälps av antidepressiva tabletter. Men läkemedlet kritiseras av forskare och läkare. I kvällens Aktuellt pratar SVT:s medicinreporter om det nya preparatet som har väckt en debatt inom det medicinska fältet.

Nässprayen uppges ha snabb effekt men innehåller den narkotikaklassade substansen esketamin, som är en starkare variant av narkosmedlet och partydrogen ketamin.

Vi har läkemedelsverken i USA och EU som har granskat studierna och kommit fram till att den ska godkännas. Sedan har vi det starka ifrågasättandet och kritiken som kommer från flera forskare och läkare som tycker att studierna är bristfälliga, säger medicinreporter Josefin Lennen Merckx.

Kritikerna menar bland annat att man vet för lite om de långsiktiga effekterna och hur kroppen påverkas.

– De ser också en risk med att folk som börjar gilla ruset söker sig till en liknande drog, ketamin, som ju finns på den öppna markanden som gatudrog, säger Josefin Lennen Merckx.

Inte klart gällande Sverige

Om läkemedlet kommer att bli tillgänglig i Sverige är ännu inte klart. NT-rådet ska först genomföra en utredning. Därefter ska vården ta ställning till om den är tillräckligt effektiv och värd pengarna, förklarar Josefin Lennen Merckx.

Hur stor är risken att det skapas ett beroende?

– Tillverkaren säger att substansen har egenskaper som skulle kunna leda till ett felaktigt användande eller till ett missbruk. Det vill man minimera genom att den bara tas under övervakning i vården.

Se mer från onsdagens Aktuellt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.