Filippa Widlund har tidigare bland annat illustrerat en science fiction-serie för barn, där flickan Mona har huvudrollen. Foto: Filippa Widlund, Iman Tahbaz/SVT

Hon ger nytt liv åt Mumintrollen

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer nya bilderböcker om livet i Mumindalen. De bygger på Tove Janssons klassiska verk men arbetas nu om för att fånga nya generationer av läsare. Filippa Widlund är en av illustratörerna som ger nytt liv åt berättelserna.
– Tove Jansson är den bästa tecknaren i min värld, det har varit en process att hitta hennes själ i teckningarna, säger Filippa Widlund.

”Var är handväskan?” På Filippa Widlunds ritbord i ateljén ligger skisser med kommentarer i rött. Moomin Characters, som förvaltar arvet efter den finlandssvenska författaren, granskar och godkänner alla bilder.

– Jag hade glömt att Muminmamman alltid har med sig handväskan, även när hon klär granen, berättar Filippa Widlund.

Fler och nya bilder

När Tove Janssons noveller ska bli till bilderböcker behövs nya och fler bilder för att det ska passa även mindre barn. Filippa Widlund illustrerar tillsammans med Cecilia Heikkilä och arbetet har inneburit noggranna studier av mumintrollens anatomi.

– Jag har fått lära mig att huvudet och kroppen utgör ungefär lika stora delar. Och att även svansen har kotor, och armarna ofta pekar neråt, de sitter ungefär där vi har höften, berättar Filippa Widlund.

Får inte ändra

Fyra nya bilderböcker om mumintrollen kommer att ges ut, och man planerar för fler. Julen kommer till Mumindalen är till exempel baserad på novellen Granen, som Tove Jansson skrev 1962.

Arbetet sker i nära samarbete md Tove Janssons familj. Sophia Jansson är brorsdotter till Tove Jansson och kreativ chef vid Moomin Characters.

– Vi godkänner allt. Vår linje är att man inte får ändra på karaktärerna utan de ska vara just sådana som Tove skapade dem, säger Sophia Jansson.

Skulle varit glad

Redan under Tove Janssons tid gavs det ut en del nya titlar, så kallad new publishing. Därför tror Sophia Jansson att den finlandssvenska författaren hade uppskattat projektet med nya bilderböcker för barn.

– Man får utgå från att hon skulle vara glad för att nya generationer hittar muminhistorierna och så småningom originaltexterna. Och att hennes böcker fortfarande blir lästa och att karaktärerna älskas.

Tove Jansson (1914-2001) föddes i Helsingfors. Hon var verksam som konstnär, författare och serietecknare. Mest känd är hon för sina berättelser om livet i Mumindalen. Historierna finns nu översatta till ungefär 50 språk.

Tove Jansson tillbringade många somrar på Blidö i Stockholms skärgård. Huset som hon bodde i på Blidö låg i en dal och tjänade som inspiration i skapandet av historierna om Muminhuset och Mumindalen.

Källa: moomin.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.