600.000 fordon i Sverige riskerar körförbud när Transportstyrelsen ändrar sina besiktningsregler i maj. Foto: TT

Nya besiktningsregler – hundratusentals fordon kan få körförbud

Publicerad

Hundratusentals fordon riskerar körförbud när Transportstyrelsen ändrar besiktningsreglerna i maj. Anledningen är att man kommer ändra besiktningsperioderna för många bilar, vilket innebär att många fordon får kortare tid till nästa besiktning.

Besiktades ditt fordon i början av din senaste besiktningsperiod?

Då är du en av de 600.000 som ligger i riskzonen för att missa nästa besiktningsperiod och därmed få körförbud. Anledningen är att Transportstyrelsen kommer ändra sina besiktningsregler den 20 maj i år, vilket leder till att många fordon får ett tidigare besiktningsdatum än planerat.

300.000 kan få körförbud redan i maj

Än så länge har bara drygt 14.000 av de som får sin besiktningsperiod flyttad passat på och besiktigat sin bil i tid. Om inte fler av de i riskzonen besiktigar sina fordon under våren kan upp emot 300.000 få körförbud redan i maj, och ytterligare 300.000 senare under försommaren. 

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Här kan du se när du bör besiktiga din bil.

De nya reglerna

Visa

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3.500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer