De som företräder organisationer måste leva upp till de krav vi har, säger Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister. Foto: Paul Wennerholm/TT, Gorm Kallestad/TT

Nya bidragskrav – trossamfund måste söka om

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regeringen förslag till ny lagstiftning, med nya demokrativillkor för starkare kontroll över statligt stöd till civilsamhälle och trossamfund. Även villkoren för stöd till organisationer som kan kopplas till våldsbejakande budskap skärps.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om så kallade ”njutningsäktenskap” sa regeringen förra veckan att man arbetar intensivt med att se över demokrativillkoret för bidrag som ges till trossamfund. Enligt jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) finns ett behov av att bland annat strypa bidragen till föreningar som ägnar sig åt den här typen av ”hallickverksamhet”.

Redan 2015 var riksdagspartierna överens om att inga offentliga medel ska gå till våldsbejakande budskap. Sen dess har två utredningar tillsatts och lagt fram förslag, 2018 respektive 2019. I dag kommer regeringens besked: Villkoren för stöd skärps.

Tidigare har det räckt att organisationer ”bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på” och ”är stabilt och har egen livskraft”. Nu läggs en mängd krav till på listan.

Nu kan också en organisation få bidraget stoppat om en av dess företrädare bryter mot demokrativillkoren.

– Det finns undantag om personen blir utesluten ur en organisation efter ett konstigt uttalande men annars är det så att de som företräder organisationen måste leva upp till de krav vi har, säger Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister.

Trossamfund måste söka om

Alla trossamfund måste nu söka bidrag på nytt och visa att de lever upp till de nya villkoren. Gör de inte det får de inget stöd.

– Över hälften av befolkningen gör varje år någon individuell insats. Dessa eldsjälar bidrar därigenom till att bryta segregationen och motverka ensamhet och utsatthet. Det är därför vi stöder civilsamhället, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Men det behövs en tydligare, modernare lagstiftning som ökar förtroendet för stödsystemet, menar regeringen. Exakt hur det ska säkerställas att bidrag inte betalas ut till organisationer som inte lever upp till kraven är inte helt klart.

– Det pågår diskussioner om att man ska knyta en expertfunktion till det här. Det kan vara Säpo eller Center mot våldsbejakande extremism, säger Anders Ygeman (S).

Granskning pågår

De nya lagarna och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

I januari inledde Riksrevisionen en granskning av fyra myndigheters bidrag till organisationer med social inriktning. Den väntas presenteras i februari nästa år.

Demokrativillkor

Stödet till trossamfunden

Stöd får inte lämnas till ett trossamfund om trossamfundet, någon av dess församlingar eller en företrädare som agerar inom ramen för trossamfundets eller en församlings verksamhet

1. utövar våld, tvång eller hot mot en person,

2. kränker ett barns rättigheter på ett sådant sätt att det finns en risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas,

3. kränker en betjänads grundläggande fri- och rättigheter genom utnyttjande av en utsatt belägenhet,

4. diskriminerar individer eller grupper eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,

5. försvarar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1– 4, eller

6. motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Stöd ur Allmänna arvsfonden

Stöd får inte lämnas till en organisation om den eller någon av dess företrädare som agerar inom ramen för verksamheten

1. utövar våld, tvång eller hot mot en person eller på annat sätt kränker en persons grundläggande fri- och rättigheter,

2. diskriminerar individer eller grupper eller på annat sätt bryter mot principen om alla människors lika värde,

3. försvarar, främjar eller uppmanar till sådana ageranden som anges i 1 eller 2, eller

4. motarbetar det demokratiska styrelseskicket.

Stöd får inte heller lämnas till en organisation om det framkommer att någon av dess samarbetsorganisationer eller någon av samarbetsorganisationens företrädare agerar på ett sådant sätt som anges i första stycket.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.