Genom att slipa av kanterna ytterligare i det politiska budskapet är tanken att underlätta för samarbete med andra partier, skriver SVT:s politiska kommentator om Sverigedemokraternas senaste beslut. Foto: Adam Ihse/TT

Analys: ”Nya försök att normalisera SD som parti”

Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna gör nu nya försök att normalisera bilden av partiet. Genom att slipa av kanterna ytterligare i det politiska budskapet är tanken att underlätta för samarbete med andra partier, men också att försöka undvika debatter som kan kosta partiet väljare i en kommande valrörelse.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Jimmie Åkessons ambition med Sverigedemokraterna har länge varit att normalisera bilden av partiet, att hyvla ner trösklar både för nya väljare och för samarbete med andra partier.

Han har redan kommit en bra bit på vägen. Sverigedemokraterna fortsätter att växa i opinionen och målet att bli Sveriges största parti kan inte längre avfärdas av de politiska motståndarna som en ren fantasi.

Förbättrade relationer

Samtidigt har relationen med de båda partier Åkesson allra helst vill samarbeta med, Moderaterna och Kristdemokraterna, förbättrats avsevärt. M-ledaren Ulf Kristersson sticker inte längre under stol med att han kan tänka sig samarbete med SD och KD-ledaren Ebba Busch Thor har redan haft ett lunchmöte med Åkesson.

När Sverigedemokraterna snart samlas till sina landsdagar, partiets högsta beslutande organ, är ambitionen att fortsätta hyvla ner de trösklar som hållit partiet isolerat i riksdagen under så lång tid.

Syftet med de förändringar som partiledningen nu vill göra med partiets politik är att underlätta framtida samarbete i riksdagen med andra partier, men också att försöka undvika debatter som kan bli kostsamma i kommande valrörelser. Att bredda partiet ytterligare för att försöka locka fler kvinnor är en annan ambition med de nu föreslagna förändringarna.

Diskutabelt begrepp stryks

Partiledningen vill exempelvis stryka förslaget om frivillig inkomstdelning ur partiets politik. SD har kritiserats hårt för detta förslag, som tolkats som en återgång till den gamla sambeskattningen mellan makar, som avskaffades i Sverige redan 1971. Den här debatten är partiledningen uppenbart inte beredd att ta fler gånger.

Också det diskutabla begreppet ”nedärvd essens” stryks ur partiets politik. Också det ett begrepp som kritiserats hårt och som många kritiker menat haft rasbiologiska förtecken. Till saken hör sannolikt också att partiledningen aldrig heller lyckats förklara vad ”nedärvd essens” egentligen betyder. Att slopa detta begrepp ska därför ses som ett försök av SD att göra partiet mer rumsrent inför eventuella samarbeten med andra partier.

Också abortpolitiken normaliseras. Partiet överger sin gamla ståndpunkt om sänkt abortgräns till vecka 12 och vill nu precis som andra partier att den gränsen ska vara vecka 18. Här har vårens EU-valrörelse spelat stor roll för SD:s kursändring.

Tar lärdom av KD

Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson angreps hårt i valrörelsen för att i EU-parlamentet ha röstat mot fri abort. Det kostade Kristdemokraterna många röster och SD-ledningen vill inte riskera att hamna i liknande problem i kommande valrörelser.

Sverigedemokraternas partiledning vill också skrota det gamla förslaget att förbjuda dubbla medborgarskap. Framför allt beror det på den kritik som förts fram inte minst av många svenska medborgare, som också har finskt medborgarskap. Men det handlar också om att det gamla förslaget i praktiken är ogenomförbart. Dubbla medborgarskap registreras inte och det är därför svårt att veta hur många svenska medborgare som också är medborgare i andra länder.

Distanserar sig från traditionell nationalism

Det är så här Sverigedemokraternas partiledning vill förändra partiets politik inför resten av mandatperioden. Partiet distanserar sig därmed något från den traditionella nationalism som präglat partiet och som bland annat förkroppsligats av politiker som Björn Söder och Kent Ekeroth.

Partiets grundläggande värderingar förändras dock inte, men i och med att några tydliga symbolfrågor nu kastas i papperskorgen hoppas partiledningen underlätta för kommande samarbeten i riksdagen.

Hur kontroversiella dessa förändringar är internt i partiet är svårt att avgöra. Beslutar landsdagarna i enlighet med dessa förslag hoppas dock partiledningen att bilden av Sverigedemokraterna kan normaliseras ytterligare fram till nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.