Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefen för Natos ubåtsledning, Thomas Wall, om samarbetet med de svenska ubåtarna. Foto: TT/SVT/Fredrik Larsson

Nya operationer väntar för svenska ubåtarna i Nato: ”Ökad förmåga”

Uppdaterad
Publicerad

När Sverige blir fullvärdig Natomedlem kommer de svenska ubåtarna ordnas in i Natos ubåtsorganisation.

Då öppnas dörrarna till tidigare hemliga forum som Sverige stått utanför.

– Att Sverige ansluter ger oss en ökad operativ förmåga, säger chefen för Natos ubåtsledning, Thomas Wall.

Konteramiralen som besökte Sverige i veckan har cirka hundra ubåtar att arbeta med från de olika medlemsländerna. Ubåtarna står under respektive lands befäl fram till att de blir involverade i en Nato-operation, eller Natoövning, då de underställs Natobefäl.

– I dag är det 13 nationer som har ubåtar i Nato, med Sverige blir det 14. Det ökar inte bara numerären och antalet länder som deltar, utan det ger oss också större flexibilitet när det gäller hur vi kan operera, säger Thomas Wall.

Samarbetet väntas öka

Sverige har sedan länge samövat med Nato men i och med medlemskapet väntas samarbetet öka ytterligare. Sedan i augusti har ett förarbete påbörjats med en svensk sambandsofficer på militärbasen Northwood i Storbritannien.

– Jag tror att det kommer att öka och att vi kommer att få se ännu mera interoperabilitet mellan våra länder. Chefen för det svenska ubåtsvapnet och jag har redan pratat om uppkommande övningar och hur vi kan på ett mer offensivt sätt öva och operera tillsammans, säger Thomas Wall.

Samarbetet väntas även kretsa kring skydd av kritisk infrastruktur i Östersjön och Nordsjön.

– När man lägger samman de här olika händelserna som inträffat så är det min åsikt att situationen ser ut att eskalera och jag tror att det finns en oro hos alla när det gäller infrastrukturen under vattenytan. Det finns ett stort intresse för det här bland olika länder och därför är det också intressant för Nato.

Öppnar nya dörrar

Enligt Paula Wallenburg, chef för Första ubåtsflottiljen, innebär ett svenskt Natomedlemskap att Sverige kommer att få tillgång till forum för försvarsplaner och operationer som tidigare varit stängda.

– Är man inte medlem i Nato så är vi inte helt informerade vad gäller ubåtsverksamhet såsom ubåtsoperationer, och inte heller del av Natos ubåtsoperationer. Så det återstår att planera in den svenska kapaciteten, det svenska ubåtsvapnet, i Natos planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.