• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överbokning ska lösa väntetiderna: ”Bättre situation om två veckor” Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Nya passproblem – maskin i Finland trasig

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passtider ser ut att bli fler hos polisen framöver. Men problem hos leverantören som tillverkas pass i Finland ställer till det. En av maskinerna i produktionslinjen har gått sönder och måste repareras.

– Vi har fått en garanti om att nästa vecka ska produktionen vara igång och att de svenska passen till viss del ska lyftas fram i produktionen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef, till SVT Nyheter.

En delegation från svenska polisen besökte i veckan leverantören i Finland som tillverkar passen. Det är samma företag som många andra europeiska länder använder sig av och även de tampas med långa väntetider till följd av att många vill resa igen efter coronapandemin.

En av maskinerna som tillverkar passen är trasig, enligt polisen ska de tekniska problemen lösas skyndsamt. Men problemen samt trycket på produktionen gör att leveranstiden för att hämta ut sitt pass efter ansökan väntas öka kraftigt.

– I dag är det 20 dagar och jag räknar med att det i värsta fall kan fördubblas, säger Per Engström, nationell kommenderingschef hos polisen för den särskilda händelsen Pass.

Räknar med kortare väntetider

De långa väntetiderna för att få en passtid tror polisen kommer minska inom de närmsta två veckorna.

– Just nu har vi förkortat köerna betydligt under ett par veckor, vi ser att det blir en ännu bättre situation de närmsta två veckorna, säger Per Engström.

Han uppmanar till att använda möjligheten till nationellt id-kort där väntetiden är något kortare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.