Under lördagen stod det klart att Nyamko Sabuni kan få minst 105 av 183 röster på landsmötet. Tvåan, Erik Ullenhag, får 10 röster enligt samma beräkning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni (L): ”Ingenting är avgjort än”

Publicerad

Nyamko Sabuni kan ha segrat i Liberalernas partiledarstrid. Om viljan ute i partiförbunden följs får den tidigare ministern minst 105 av 183 röster på partiets landsmöte.
”Ingenting är avgjort än”, säger Nyamko Sabuni i en kommentar till TT.

Vem som blir Liberalernas nästa partiordförande avgörs under ett extra landsmöte den 28 juni, då 183 ombud röstar i en sluten omröstning.

Ombuden rekommenderas att rösta som majoriteten i deras förbund vill, men eftersom omröstningen är hemlig är det i slutänden upp till varje ombud vilken kandidat de vill stötta.

De flesta stora förbunden – bland annat de tunga distrikten i Skåne och Västsverige – har hållit rådgivande medlemsomröstningar.

Och under lördagen stod det klart att Nyamko Sabuni kan få minst 105 av 183 röster på landsmötet – förutsatt att ombuden röstar som förbunden och medlemmarna ute i landet vill.

Tvåan, Erik Ullenhag, får 10 röster enligt samma beräkning, medan trean Johan Pehrson hittills kammat noll.

Sabuni: ”Oerhört hedrande”

Nyamko Sabuni tar dock inte ut segern i förskott.

”Att så många röstat på mig känns oerhört hedrande men ingenting är avgjort än. Vi är tre väldigt kompetenta kandidater och det har varit både kul och lärorikt att göra det här tillsammans med Johan och Erik”, säger Sabuni i en kommentar till TT.

Ullenhag: Pågår fortfarande processer

Erik Ullenhag har ansetts vara en stark kandidat till partiledarposten. Något som inte känns lika självklart efter förbundens omröstningar. 

“Det har varit roliga och inspirerande veckor med många samtal och möten med medlemmar runt om i landet”, skriver Erik Ullenhag i ett sms till SVT Nyheter.

“Det pågår fortfarande demokratiska processer bland annat med rådgivande medlemsomröstningar. Jag är tacksam för det stöd jag hittills fått och ser fram emot landsmötet den 28 juni då en ny partiledare ska väljas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer