En kinesisk gränspolis kollar pass vid gränsen mellan Kina och Ryssland (arkivbild). Foto: NG HAN GUAN / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland stänger gränsen till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stänger sin gräns mot Kina för att hejda spridningen av coronaviruset. Samtidigt genomför allt fler länder evakueringar av sina medborgare från smittans epicentrum, staden Wuhan i Hubei-regionen. Senare i dag träffas Världshälsoorganisationen WHO till ett nytt möte för att eventuellt utlysa globalt nödläge.

SVT rapporterade · Spridningen av coronaviruset

11.33

Hej! Här rapporterar vi löpande om spridningen och utvecklingen av coronaviruset (2019-nCoV).

Döda: 170 personer.
Smittade: 7824 personer.
Drabbade länder: USA, Kanada, Kina, Indien, Sydkorea, Thailand, Taiwan, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Filippinerna, Sri Lanka, Förenade arabemiraten, Japan, Australien, Kambodja, Frankrike, Finland och Tyskland.
SVT använder statistik från EU:s myndighet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) när det gäller antalet smittade och döda. Därför kan uppgifterna vara lägre än i andra medier under vissa tider på dygnet. 
 
11.37
Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset som sprids i Kina, en 33-årig tysk medborgare.

Första coronavirusfallet i Tyskland

SVT NyheterTyskland har fått sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset som sprids i Kina. Det rör sig om en person i Bayern, som övervakas och får vård på en isolerad avdelning. Det står också klart att Hongkong begränsar möjligheterna att resa till Fastlandskina.
11.42
Även i Japan misstänks ett första fall av coronavirus där smittan har spridits från en människa till en annan människa som inte har varit i Wuhan, Kina. Det meddelar landets hälsominister på tisdagen, rapporterar CNN.
11.44

Medianåldern för de som har drabbats av coronaviruset är 49 år och de flesta (73 procent) är män, enligt en analys av de första fallen.

Första virusfallen kartlagda

SVT NyheterOron för coronaviruset sprider sig över världen, men många av de smittade människor som behövt sjukhusvård har även lidit av underliggande sjukdom. Det visar analysen av de första fallen som nu är klar.
12.05
Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som är drabbade av coronaviruset.  

UD avråder från resor till drabbade områden i Kina

SVT NyheterUD avråder från resor till områden i Kina drabbade av coronaviruset. Sedan tidigare har Norge och Danmark ändrat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Hubei-provinsen i Kina rapporterar TT. Avrådan från svenska UD kommer i första hand inte på grund av risken att bli smittad av coronaviruset, utan till följd av belastningen på sjukvården i provinsen.
12.09
Hongkongledaren Carrie Lam meddelade på tisdagen att tågtrafiken mellan Hongkong och Fastlandskina stoppas. 

Carrie Lam: Tågtrafiken stoppas mellan Hongkong och Kina

SVT NyheterTågtrafiken mellan Hongkong och Kina stängs nu av på grund av coronaviruset. Det meddelar Hongkongs politiska ledare Carrie Lam på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.
13.03
Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom har under dagen mött Kinas president Xi Jinping i Peking. De har diskuterat hur människorna i virusdrabbade områdena kan skyddas från smitta på bästa sätt samt möjliga alternativ till evakueringar, säger en talesperson för WHO, enligt Reuters.
13.03
Spridningen av viruset är snabbare än vad forskarna har räknat med, enligt Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore.
13.11
– Det gör det väldigt svårt att begränsa, säger Andy Pekosz till TT.
13.31
Ett fyrtiotal personer som den tyska medborgaren med coronavirus har varit i kontakt med testas nu för viruset. Det gäller bland annat barn och personal på den förskola där den smittade personens barn går, skriver DN.

Åtgärderna för att hejda spridningen av coronaviruset blir allt fler. Antalet smittade är nu 7 824 och antalet döda 170, enligt de senaste officiella siffrorna från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

På torsdagen beslöt Ryssland att stänga sin gräns mot Kina helt. Det är den sjätte längsta gränsen i världen.

– Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen, säger den ryske premiärministern Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

WHO tar ställning till nödläge

Världshälsoorganisationens (WHO) särskilda kommitté, som bland annat beslutar om internationellt hälsonödläge, ska i dag samlas för tredje gången med anledning av spridningen av coronaviruset.

Mötet kommer att hållas schweiziska Geneve kl 13.30 och väntas där pågå under flera timmar. Vid tidigare möten har kommittén inte valt att utlysa internationellt hälsonödläge.

Evakueringar pågår

Flera länder har påbörjat evakueringar av medborgare från staden Wuhan, där smittan först bröt. USA och Japan har redan evakuterat ett hundratal av sina invånare. Från EU har ett plan från Frankrike skickats och flera väntas lyfta under veckan.

Svenska UD för diskussioner med andra EU-länder representerade i Kina samt med Folkhälsomyndigheten om en samordnad evakuering.  UD har kontakt med ett 15-tal svenskar som bor i Wuhan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet