En kinesisk gränspolis kollar pass vid gränsen mellan Kina och Ryssland (arkivbild). Foto: NG HAN GUAN / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryssland stänger gränsen till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stänger sin gräns mot Kina för att hejda spridningen av coronaviruset. Samtidigt genomför allt fler länder evakueringar av sina medborgare från smittans epicentrum, staden Wuhan i Hubei-regionen. Senare i dag träffas Världshälsoorganisationen WHO till ett nytt möte för att eventuellt utlysa globalt nödläge.

Åtgärderna för att hejda spridningen av coronaviruset blir allt fler. Antalet smittade är nu 7 824 och antalet döda 170, enligt de senaste officiella siffrorna från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

På torsdagen beslöt Ryssland att stänga sin gräns mot Kina helt. Det är den sjätte längsta gränsen i världen.

– Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen, säger den ryske premiärministern Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

WHO tar ställning till nödläge

Världshälsoorganisationens (WHO) särskilda kommitté, som bland annat beslutar om internationellt hälsonödläge, ska i dag samlas för tredje gången med anledning av spridningen av coronaviruset.

Mötet kommer att hållas schweiziska Geneve kl 13.30 och väntas där pågå under flera timmar. Vid tidigare möten har kommittén inte valt att utlysa internationellt hälsonödläge.

Evakueringar pågår

Flera länder har påbörjat evakueringar av medborgare från staden Wuhan, där smittan först bröt. USA och Japan har redan evakuterat ett hundratal av sina invånare. Från EU har ett plan från Frankrike skickats och flera väntas lyfta under veckan.

Svenska UD för diskussioner med andra EU-länder representerade i Kina samt med Folkhälsomyndigheten om en samordnad evakuering.  UD har kontakt med ett 15-tal svenskar som bor i Wuhan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet