Nytt krispaket till småföretagare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen slopar tillfälligt arbetsgivaravgifterna och erbjuder rabatt på hyran för utsatta branscher i ett nytt krispaket med fokus på små och medelstora företag.

-Vi ser att småföretagare att särskilt utsatta, säger finansminister Magdalena Andersson.

Virusutbrottet har inneburit en allvarlig ekonomisk situation i både Sverige och i världen med sjukskrivningar, nedstängningar och en kraftigt minskad efterfrågan på varor och tjänster, sade finansminister Magdalena Andersson på presskonferensen i dag.

– Vi ser varselsiffror på en nivå som vi inte sett sedan finanskrisen.

I ett nytt krispaket riktat mot småföretagare föreslås bland annat att egenavgifterna slopas tillfälligt, från den 1 mars till den 30 juni. Nedsättningen innebär en skattelättnad på upp till 5 300 kronor per anställda för upp till 30 anställda.

Kan spara förra årets vinst

Ytterligare en åtgärd är att företagare får möjlighet att spara 100 procent av den skattepliktiga vinsten från förra året för att kunna kvitta den mot framtida förluster. Företagare har nu fram till halvårsskiftet på sig att göra om deklarationen från 2019 för att kunna kräva tillbaka pengarna.

Regeringen vill också inrätta en statlig lånegaranti till de småföretag som i dag har svårt att få lån beviljade från bankerna. Företagen kommer att kunna låna max 75 miljoner kronor där staten tar 70 procent av riskerna. Under de första månaderna behöver ingen ränta betalas.

Stöd till lokalhyra

Särskilt utsatta branscher som restaurang, hotell och sällanköpshandeln erbjuds ett hyresstöd på upp till 50 procent av lokalhyran mellan april och juni.

-Många företagare står och tittar ut över sina tomma lokaler och undrar hur de ska kunna betala hyran, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Magdalena Andersson säger att det självfallet finns röster som kräver att regeringen gör mer, men att man vill hitta en balans mellan krediter och rena lättnader. Även med dagens stödpaket kommer åtgärderna inte att räcka för att rädda alla de företag som blöder till följd av virusutbrottet.

– Oavsett vilka åtgärder vi vidtar så kommer vi inte att kunna rädda alla, säger hon.

Förslagen som beräknas kosta totalt 150 miljarder kronor kommer att lämnas till riksdagen i en extra ändringsbudget inom kort.

Regeringen gick tidigare i mars ut med ett krispaket som om det utnyttjas fullt ut omfattar 300 miljarder kronor. De åtgärder som presenterades då var bland annat att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar, delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar och anstånd för företagens skattebetalningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.