Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En droppe i havet – men det är alltid något” – se när Håkan Ottosson får solceller på taket. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Suget efter solceller allt större – kraftig ökning av installationer

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna har skjutit i höjden och samtidigt ökar intresset att installera solceller. I år har antalet installationer ökat med drygt 40 procent, enligt branschorganisationen Svensk Solenergi.

– Vi såg en ökning redan 2020 men i år har vi en starkare ökning på antalet installationer. Så här långt i år har det ökat 43 procent och vi räknar med att det kommer att öka med 50 procent när året är slut, säger vd:n på Svensk Solenergi, Anna Werner till SVT Nyheter.

Mätt i installerad effekt och produktionsförmåga beräknas energi från solenergi öka med 60 procent i år och totalt överstiga 1 terawattimme.

Det kan jämföras med den totala produktionen av 159 terawattimmar som producerades i Sverige förra året.

– Vi ser helt klart klimatomställningen som en bidragande orsak men även det gröna skatteavdrag som införts i år där man får 15 procent av kostnaden på installationen. De höga elpriserna kan också haft en effekt, säger vd Anna Werner.

Lång tid innan man tjänat in kostnaden

Håkan Ottosson i Norrköping har precis fått sina solceller installerade på taket.

– Det är en liten insats för miljön även om det är en droppe i havet. Men sen är det även för att på sikt kunna tjäna in några kronor säger han.

En solcells-anläggning på taket kostar cirka 100 000–150 000 kronor efter det gröna skatteavdraget.

– Kalkylen vi fått av företaget visar att det tar 10–12 år innan man tjänat ihop kostnaden. Men samtidigt höjer det också värdet på fastigheten säger Håkan Ottosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.