Omfattande utsmuggling av IS-kvinnor i al-Hol-lägret

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 svenska IS-kvinnor och deras barn har smugglats ut från de flyktingläger i nordöstra Syrien där de hållits som fångar.

Det visar en kartläggning av SVT Nyheter. Det innebär att av det 40-tal svenska IS-kvinnor som tros ha funnits i lägren, har mer än var fjärde smugglats ut.

– Varje dag smugglas IS-kvinnor ut från Al Hol-lägret, enligt Vera Mironova, forskare vid Harvard i USA.

– Smugglarligor på plats erbjuder kvinnorna att smugglas ut. Ofta kostar det omkring 15.000 dollar. Pengar som anhöriga skickar. Kvinnorna tar sig sedan till Turkiet för att därifrån skickas till sina hemländer. Kurderna själva kallar al-Hol ett läckande såll, säger Vera Mironova.

SVT har talat med anhöriga i Sverige som skickat pengar för att deras dotter eller syster ska smugglas ut.

IS-återvändare

En man berättar att hans dotter ingick i en grupp om sex svenska IS-kvinnor med barn som tillsammans smugglades ut från al-Hol i juni. Kort efter att kvinnorna smugglats ut greps de och sattes i fängelse. Nu är de flyttade till flyktinglägret Camp Roj.

– Vi lånade pengar från släktingar och vänner. Men vi blev lurade, berättar han.

Västsvensk IS-kvinna lyckades komma hem

Kartläggningen som SVT gjort visar att åtta av de totalt minst 13 utsmugglade IS-kvinnorna sedan gripits. Förutom de sex kvinnorna som greps och sattes i Camp Roj, så har två svenska kvinnor och deras barn gripits av syriska armén och sitter nu i syriskt fängelse.

Andra som smugglats ut har kommit längre. En västsvensk kvinna lyckades i somras ta sig hela vägen till Sverige. Och just nu sitter fyra svenska IS-kvinnor med sammanlagt nio barn i förvar i Turkiet i väntan på att skickas till Sverige.

Det är främst från al-Hol som kvinnor och barn smugglats ut. Från Camp Roj är det bara känt att en kvinna lyckats ta sig ut. Kvinnan, som är svensk, är efterlyst i Europa för kidnappning, eftersom hon tog med sig sitt barn till IS från Sverige utan pappans vetskap. Var hon finns idag är okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-återvändare

Mer i ämnet