Alla som får immunsänkande läkemedel omfattas i nuläget inte av den tredje vaccindos som delas ut. Foto: Johan Nilsson/TT

Oro i flera patientgrupper kring tredje vaccindosen

Uppdaterad
Publicerad

Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds en tredje dos vaccin, men det omfattar långt ifrån alla som tar immunsänkande läkemedel. Flera patientföreningar upplever att det finns en oro över att inte vara fullt skyddad mot coronaviruset samtidigt som flera restriktioner lyfts 29 september.

– Att utesluta oss är vansinne, säger reumatikern Hanna som får immunsänkande medicin mot sin sjukdom.

Från och med 29 september kan arbetsgivare återigen börja kräva att anställda är fysiskt på plats på arbetet. För reumatikern Hanna, som egentligen heter något annat, är det ett hårt slag.

Hon har nedsatt immunförsvar, är multisjuk och har isolerat sig själv hemma sedan i mars förra året. Bland reumatiker är det enbart de som går på de allra tyngsta immunsänkande medicinerna som erbjuds en tredje dos covid-19-vaccin i nuläget.

Coronapandemin

– Får jag covid-19 räknar jag med att dö. Jag förstår att de som har det värre måste gå först, men att utesluta oss helt är vansinne, säger Hanna.

Vill se andra råd

Hon har kommit överens med sin arbetsgivare om att fortsätta jobba hemifrån, vilket är långt ifrån självklart för alla.

– Arbetsgivaren hänvisar alltid till att de följer Folkhälsomyndighetens råd, nu kommer vi själva behöva ansöka om att jobba hemifrån. FHM borde ge rådet att personer med nedsatt immunförsvar bör få möjlighet att jobba hemma längre, säger Hanna.

Bilden bekräftas av Reumatikerförbundet som märker att medlemmar är oroliga.

– Vissa uttrycker en stor oro för att inte få en tredje spruta. Samtidigt är det rimligt att tro att många av de som går på immunosupprimerande läkemedel är oroliga för att behöva gå tillbaka till jobbet, säger Henrik Mannerstål, pressekreterare på Reumatikerförbundet.

Oklart kring vissa MS-patienter

Neuro, förbundet som samlar personer med neurologiska diagnoser, uppger att det finns frågetecken kring cirka 6 000 MS-patienter som behandlas med starkt immunsänkande medicinering. Alla utvecklar inte antikroppar trots full vaccinering.

Det är fortfarande inte klarlagt om det räcker med en tredje dos eller om de måste ta om både dos ett och två för att uppnå full effekt med antikroppar. Det kan innebära att de behöver vänta tills immunförsvaret återhämtat sig innan de får påfyllnadsdos som ger effekt.

– Visst finns det en oro, särskilt i den här gruppen, säger ordföranden Lise Lidbäck.

Oro finns även kring restriktionslättnaderna 29 september.

– Vissa fullvaccinerade som tillhör riskgrupp vågar fortfarande inte gå ut. Det lilla hänsyn man tog förra året med att hålla avstånd har fullständigt försvunnit, vilket är oroväckande.

Här är grupperna som just nu erbjuds tredje dos

  • Genomgången organtransplantation med pågående medicinering med immunnedsättande läkemedel, oavsett tid efter transplantation.
  • Genomgången stamcellstransplantation med stamceller från en donator de senaste 3 åren, eller med en pågående graft versus host- sjukdom (GvH, en transplantat- mot värden- reaktion) som kräver immunhämmande behandling.
  • Patienter med ett kraftigt nedsatt immunförsvar som genomgått CAR T-cells behandling (en typ av cancerbehandling).
  • Primär allvarlig immundefekt.
  • Aktuell eller nyligen genomgången immunnedsättande behandling för en cancersjukdom, med kvarvarande allvarlig påverkan på immunförsvaret.
  • Aktuell pågående behandling som nedsätter immunsvaret kraftigt, t.ex. vid autoimmuna sjukdomar.
  • Patienter som genomgår dialysbehandling och patienter med kronisk njursjukdom stadium 5.
  • Avancerad hiv.
  • Individer som utifrån patientansvarig specialistläkare bedöms ha en allvarlig påverkan på immunförsvaret och som inte omfattas ovan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet