Maria Placonà jobbar på äldreboende med coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

De som utgör den största riskgruppen och som ska skyddas allra mest är inte längre säkra. Coronasmittan har tagit sig in på äldreboenden i Stockholm.
– Det är mycket oro bland personal och anhöriga, säger Maria Placonà, undersköterska på ett äldreboende som är drabbat av smittan.

Antalet äldre som insjuknar i corona ökar. Det är den gruppen som drabbas hårdast. Samtidigt kommer det rapporter om att hundratals har smittats på äldreboenden.

– En boende uttryckte att han är livrädd för att få corona. Han har högt blodtryck, diabetes, astma och allergier. Han är verkligen i riskgrupp. Och då sa jag att vi gör allt vi kan för att minimera risken, säger Maria Placonà, undersköterska på ett äldreboende i Stockholmsområdet som är drabbat av smittan.

Ingen brist på skyddsutrustning

På just det boendet är det gott om skyddsutrustning, uppger hon. Tvärtemot vad många andra inom vården har sagt.

– Det är full mundering med glasögon, handskar, långa ärmar, förkläde, munskydd – allt. Vi har ingen brist på handsprit som man har läst om, och vi har toalettpapper, säger hon.

”Ta det onda med det goda”

Försiktighetsåtgärderna på boendet är många, enligt Maria Placonà. De med bekräftad coronasmitta behandlas av samma personal, som i sin tur inte behandlar andra patienter. Men hon är medveten om att risken att hon själv blir smittad finns ändå.

– Jag har ju valt det här yrket, då får man ta det onda med det goda. Man har ju valt det av en orsak, för att man vill ta hand om människor.

Men det ser inte likadant ut överallt. Rapporterna om brist på skyddsutrustning har varit många. Amy Pettersson, som också jobbar på ett coronadrabbat äldreboende, vet precis vad det innebär.

– Folk vet inte riktigt vad de ska göra. Vi har fått ett munskydd var som vi ska använda hela dagen, men det är inte ens rätt sorts munskydd, efter 24 minuter börjar den släppa in partiklar, säger hon.

I början hade de inte ens långärmat eller förkläden. Till slut fick de tag på ett förkläde, men det måste de tvätta av för att kunna återanvända.

Tror hon kommer att bli sjuk

Det började med en patient som testades positivt för corona. Men boendet fick inte fler tester för att testa dem som var utan symptom. Istället ökade antalet smittade successivt.

– Sedan kom det två positiva svar till, sedan två till, och så vidare, säger hon.

– Det vi hoppas på är att personalen ska bli sjuk i olika omgångar, så att det finns någon som kan jobba. För det känns inte som att det är en fråga om man ska bli sjuk, utan snarare när.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter