Foto: Henrik Friberg/SVT

Ökat hot och hat – politiker oroliga inför framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Lokala politiker oroar sig över att färre kommer vilja engagera sig politiskt i framtiden. Anledningen är det hot och hat som blivit alltmer vanligt, särskilt under ett valår.

Inför valet om bara några veckor har flera lokala partier i Blekinge upplevt problem med bland annat vandalisering, hot och hat. Att politiker utsätts är vanligt förekommande, särskilt under valår när tonen trappas upp.

Och nu finns en ökad oro för att det här ska göra att färre väljer att engagera sig politiskt i framtiden.

Val 2018 Blekinge

– Då har vi ett demokratiskt problem. Det är djupt beklämmande och jag är faktiskt väldigt orolig för demokratin. Man har aldrig pratat om att svensk demokrati ska vara skör, men det är den. Och det blir bara värre, säger Mikael Auberg, ordförande för miljöpartiet i Karlskrona.

”Vi behöver mer starka människor”

Socialdemokraterna i Karlskrona upplever att hot och hat via nätet främst drabbar deras unga kvinnliga medlemmar.

– Vi har ju framför allt Elina Gustafsson inom socialdemokraterna som varit oerhört utsatt i sociala medier. Det är så skändligt det som skrivs, så det vill jag inte ens ta i min mun. Men vi behöver mer starka unga människor som talar om vad de vill och står för det, säger Lisbeth Bengtsson (S), ordförande för S-kvinnor.

Lisbeth Bengtsson (S), ordförande för S-kvinnor. Foto: SVT

I Sverigedemokraternas valstuga säger kommunpolitikern Lotta Antman att hon upplever mer problem med vandalisering och hätsk ton i år än vid förra valet 2014.

– Dessutom verkar alla drabbas nu, inte bara vi, säger hon.

Hon har själv varit med om att få avföring hemskickat i brev vid tre tillfällen.

– Inte så trevligt, men det är sådant som händer, säger Lotta Antman (SD), kommunpolitiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet