Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hanberg, avdelningschef på specialiserad vård inom Region Stockholm, säger att det inte går att utesluta att skattepengar gått till så kallade “oskuldsoperationer”.

Oskuldsoperationer kan ha betalats av skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Skattepengar kan ha gått till så kallade “oskuldsoperationer” på den regionfinanserade Vårby Care i Stockholm, visar SVT:s granskning. 

– Jag kan faktiskt inte utesluta det, säger Lena Hanberg avdelningschef på specialiserad vård. 

Läkaren som driver kliniken Vårby Care i Stockholm har fakturerat Region Stockholm för över 30 miljoner de senaste fem åren. En del av de pengarna måste hon nu betala tillbaka, eftersom regionen sagt upp avtalet och polisanmält läkaren. De har även anmält henne till Inspektionen för vård och omsorg, men det berodde inte på “oskuldsoperationer” utan på patientosäkerhet och ekonomiskt fusk.

– Detta är mycket allvarligt, man har rapporterat mer patienter än man har träffat och det var också fel i handläggningen av patienterna, säger Lena Hanberg.

8 av 10 patientsamtal var fel

Revisionen från regionen visade att kliniken gjort fel i sina distanskontakter med patienter. Av 365 vårdkontakter saknade 85 helt journalanteckningar, och i sammanlagt 86 procent hade kliniken tagit betalt av regionen på felaktiga grunder. Över 2 miljoner hade debiterats fel enligt regionen som nu har krävt tillbaka pengarna.

SVT Nyheters granskning visade nyligen att läkaren också i hemlighet utför så kallade “oskuldsoperationer” av underlivet på hedersutsatta kvinnor. SVT:s reporter blev erbjuden en operation för 10 000 kronor. 

Kan ha varit skattepengar

Det fanns inget i regionens revision som visade att det handlade om “oskuldsoperationer” men det kan ändå ha varit delvis detta man betalat för, säger Lena Hanberg. 

– Det är svårt om man utför ingrepp som man inte journalför och sedan tar man betalt för något annat, det är omöjligt att upptäcka. Det är klart att det inte är okej, det är självklart inte okej.

Läkaren säger till SVT att hon gör detta för att rädda livet på kvinnor som kan komma att mördas av sin familj om de inte blöder på bröllopsnatten. Hon gav också vår reporter tips om en annan lösning för att få en blödning.  

– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig, sa hon. 

– Vi har en hälso-och sjukvårdslag som säger att den vård som ges ska vara evidensbaserad och medicinskt motiverad och det gäller alla vårdgivare och om man pysslar med sådant som inte är det så tar vi givetvis avstånd från det, det är inte okej, säger Lena Hanberg.

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld.
 
Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter