Polisen motar bort upploppsmakare i Sveaparken i Örebro på långfredagen. Foto: Privat & Kicki Nilsson/TT

Interna rapporter visar: Över 100 poliser skadades under upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 104 poliser skadades under upploppen den gångna veckan. Det visar en genomgång av de rapporter som hittills har kommit in till polisens interna system för arbetsskadeanmälningar.

– Det är en stor omfattning av skador och anmälningar som kommit in. Det här är det värsta jag har sett, säger Staffan Brandt, polis och arbetsmiljöspecialist på Polismyndighetens HR-avdelning.

Poliserna har bland annat drabbats av frakturer i händer och fingrar, kross- och klämskador, hjärnskador och buller- och sårskador. Vanligast är dock blåmärken, svullnader och bulor från stenar och olika objekt som kastats mot poliserna.

SVT har fått ta del av utdrag ur rapporterna. En polis beskriver hur hen blev träffad av mellan 30 och 50 stenar av olika storlek och konstaterar:

Våldsamma upplopp i Sverige

”Utan skyddsutrustningen hade jag varit allvarligt skadad eller till och med död”.

”Fick glas i ögon, mun och näsa”

Flera poliser skadades trots att de bar skyddsutrustning. Kraften från stenarna var så stor att hjälmar och sköldar gick sönder. En polis beskriver hur visiret sprack och att stenen gick igenom och träffade i pannan. Det ledde till en hjärnskakning och sårskada i ansiktet.

En hjälm vars visir spruckit till följd av stenkastning under upploppet. Bilden togs av en polis som godkänt publicering. Foto: Privat

Flera poliser träffades även av glassplitter när fordonens rutor krossades.

”Jag fick glas i ögon, mun, näsa och jag får splitter över hela min uniform”, skriver en polis som fick föras till sjukhus med ambulans strax efter händelsen.

Det sköts även bangers mot poliserna och en del av dem är oroliga för hur hörseln kommer påverkas av de höga smällarna.

Flera anmälningar handlar om poliser som drabbats av krisreaktioner efter att ha fruktat för sina och kollegornas liv.

”Jag upplevde att de ville döda eller allvarligt skada oss” skriver en polis i sin skadeanmälan.

En polis som SVT pratat med drabbades av sårskador i ansiktet under upploppen. Foto: Privat

Ilska, sorg och uppgivenhet

SVT Nyheter har talat med flera poliser som var på plats och som skadades fysiskt och psykiskt. Få vill uttala sig i media men beskriver hur deras känslor nu pendlar mellan ilska, sorg och uppgivenhet. Trots många år i yrket har de aldrig tidigare upplevt en liknande aggressivitet eller mobbmentalitet.

De beskriver hur folk runt omkring applåderade när poliser träffades av stenarna och hur de servade stenkastarna med nya stenar.

För en polis som SVT talat med slutade upploppen med ett blåmärke som sträcker sig över hela axeln. Foto: Privat

Några poliser säger att de nu är ännu mer motiverade att arbeta i yttre tjänst, att det är viktigare än någonsin att de finns för att skydda Sveriges grundlag och yttrandefrihet.

En del poliser säger att det känns som att de svek de boende när de tvingades lämna platsen. De beskriver det som ett svidande nederlag och att de konfronterades med en omöjlig uppgift.

– Det här kommer sitta i själen hela livet, det kommer aldrig gå över, konstaterar en polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet