Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är Sara Skyttedal: ”Bråkmakerskan” som ofta har gått före – åt höger. Foto: Johan Nilsson/TT

Partihögern sluter upp bakom Ebba Busch

Uppdaterad
Publicerad

Sara Skyttedal (KD) stöd i KD:s partihöger sviktar. Erbjudandet av sina tjänster till Sverigedemokraterna innebar en gräns som passerades, menar flera av hennes tidigare förtrogna.

– Jag är trygg med partiledningens process, säger en av dem.

I en intervju med SVT:s 30 minuter går Sara Skyttedal till hårt angrepp mot partiledaren Ebba Busch. Hon nekar till att hon skulle ha erbjudit sig att kandidera för SD och hävdar att det funnits en tydlig plan för att avsätta henne.

– Jag uppfattar att Ebba Busch inte har varit ärlig mot mig med sina avsikter, säger hon.

Högerfalangen vänder Skyttedal ryggen

Turbulensen det gångna året har väckt falangstriderna till liv. Inte minst efter att Skyttedal efter provvalet i somras fick se sig slagen av partivänsterns kandidat David Lega. Högersidan har sedan en tid känt oro för att partiledningen drar partiet vänsterut. Flera av dem slöt därför upp bakom Skyttedal inför partifullmäktige i höstas där hon trots förlusten i provvalet utsågs till förstanamn.

Men dagen efter Skyttedals intervju gör flera profilerade personer till höger nu klart att de står bakom Ebba Busch.

– De flesta på min sida av partiet anser att Sara nog inte förstår allvaret i det hon gjort. Oavsett nyanser i det hela så har hon erbjudit tjänster till annat parti. Det är svårt att komma ifrån besvikelsen över det agerandet, säger en kristdemokrat.

”Sista medieköret kring Sara”

På frågan om det är Sara Skyttedal eller Ebba Busch som talar sanning om det som hänt, svarar en annan:

– Jag är trygg med partiledningens process.

Stefan Sarmes, som sitter i partistyrelsen:

– Vi har förtroende för partiledningens hantering av ärendet. Vi delar deras bedömning av situationen.

Hur ser du på det Skyttedal har gjort?

Från distriktsstyrelsen i Kalmar drog en av Skyttedals tidigare samarbetspartners en lättnadens suck när det stod klart att hon petats: Anders Andersson som med 30 år i partistyrelsen var en tung kraft när Decemberöverenskommelsen föll 2015.

– Jag säger att äntligen kanske vi får sista medieköret kring Sara. Hon har svårt att ta in teamarbetet och gör sina egna bedömningar – som kan bli rätt nån gång, men alldeles för ofta fel.

SVT söker Sara Skyttedal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.