Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Skyttedal (KD) berätta om varför hon sökte kontakt med Sverigedemokraterna: ”Fick inget svar från min partiledare.” Foto: SVT/TT, Henrik Montgomery

Sara Skyttedal efter petningen – därför sökte hon sig till SD

Uppdaterad
Publicerad

Toppkandidaten Sara Skyttedal petades från Kristdemokraternas EU-lista på grund av sina kontakter med ett annat parti – Sverigedemokraterna.

Nu berättar hon om varför hon över huvud taget sökte SD.

– Jag sökte Ebba Busch i två veckor utan svar. Då inledde jag andra samtal, säger hon i SVT:s 30 minuter.

När Sara Skyttedal (KD) får beskedet att hon petas från partiets lista inför EU-parlamentsvalet i juni blir hon ”chockad och oerhört besviken”.

Enligt Skyttedal har Ebba Busch haft full vetskap om hennes kontakter med ett annat parti, Sverigedemokraterna, men petade henne när man lyckats säkra en ny kandidat – Alice Teodorescu Måwe.

EU-val 2024

Nu berättar Sara Skyttedal för första gången om varför alls hon sökte sig till Sverigedemokraterna. Hon berättar att hon förlorade KD:s provval i juni förra året, ett besked som ”jag får läckt till mig” efter sommaren.

– Det krossar mig, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Sökte Ebba Busch (KD) i två veckor

Sara Skyttedal berättar att hon då hörde av sig till partiledaren Ebba Busch, för att undersöka möjligheterna att ändå få fortsätta sitt jobb som EU-parlamentariker.

– De som har följt de senaste dagarnas händelser kan konstatera att ifall partiledaren önskar se en specifik kandidat kan det vara ganska avgörande i mitt parti, säger hon.

Hon fortsätter.

– Jag söker henne i två veckor men får inget svar. Här väljer jag att föra ett antal samtal med Sverigedemokraterna.

Enligt Sara Skyttedal hamnar hon, av en slump, i samma bil som en av Sverigedemokraternas EU-parlamentariker.

– Då uttrycker jag en frustration över hur partiet utvecklas, jag berättar att jag tror att jag ska bli arbetslös. Vi diskuterar också om jag kan påverka och hjälpa deras parti, säger hon.

Kontakter med Åkessons medarbetare

Efter det samtalet säger Sara Skyttedal att hon har kontakt med en av Jimmie Åkessons (SD) medarbetare. Ett samtal som hon beskriver som ”förutsättningslöst”.

– Det är samtalet i bilen, ett inledande telefonsamtal och sen återkoppling efter det. Sen är det över, säger Sara Skyttedal.

SVT söker Ebba Busch.

Se hela intervjun med Sara Skyttedal med SVT:s 30 minuter på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet