Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristdemokraternas Sara Skyttedal berätta om Ebba Buschs agerande kring petningen av henne själv på EU-listan: ”Jag uppfattar att Ebba Busch inte varit ärlig mot mig”. Foto: SVT

Sara Skyttedal: ”Oerhört chockad och besviken”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags petades Sara Skyttedal som toppnamn från Kristdemokraternas EU-lista.

Enligt partiledaren Ebba Busch är det Skyttedals egen redogörelse av kontakter hon haft med “annat parti” som ligger till grund för petningen.

– Jag konfronterades med något som bara finns i Ebba Busch fantasi, säger Sara Skyttedal (KD) i SVT:s 30 minuter.

Det har varit flera turer kring Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedals vara eller icke vara på partiets lista inför valet i början av juni.

Först flyttades hon ner till förmån för kollegan David Lega, men vann omröstningen i partifullmäktige och studsade tillbaka upp som förstanamn.

EU-val 2024

Så i fredags kom nyheten att partiet petar Skyttedal igen, och föreslog opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe som ersättare inför en extra partistämma i februari.

Skyttedal om vad som hänt

Nu ger Sara Skyttedal en första intervju med SVT:s 30 minuter om vad som hänt under hösten och vintern, som gjort att hon återigen petas som toppnamn från listan.

– Det fanns en tydlig plan för att avsätta mig, säger Sara Skyttedal (KD).

Enligt henne har hon redogjort för kontakterna hon haft med Sverigedemokraterna, och säger att det handlat om två informella samtal. Att hon skulle försökt hamna på SD:s lista till EU-valet tillbakavisar hon bestämt.

– Jag har absolut inte ställt några krav om det, och inte heller fått ett sådant erbjudande, säger hon.

”Ebba Busch fantasi”

Vidare säger Sara Skyttedal att Ebba Busch ska ha anklagat henne för att ha velat kandidera för Kristdemokraterna och sedan byta parti till Sverigedemokraterna. Något som hon menar aldrig varit aktuellt.

– Jag konfronterades med något som bara finns i Ebba Buschs fantasi, säger hon.

Hon fortsätter.

– Min bild är att jag har varit glasklar med hur dom här kontakterna har sett ut långt innan det blev ett problem. Jag uppfattar att Ebba Busch inte har varit ärlig mot mig med sina avsikter, säger Sara Skyttedal.

Sara Skyttedal säger att hon kommer lämna Kristdemokraternas partistyrelse, och att hon är osäker på framtiden i partiet.

– Det är inte säkert att jag blir kvar som medlem. Jag måste landa i det här, säger hon.

SVT söker Ebba Busch.

Se hela SVT:s 30 minuter i Play här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Skyttedal petades från Kristdemokraternas lista på toppkandidater inför EU-valet. Hon kallar partiledaren Ebba Buschs agerande i petningen för ”bedrägligt”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet