Sedan Ebba Busch Thor blev partiledare för KD har partiet oftast legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Foto: SVT

Partiledarbytet har inte lyft KD

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thor har varit partiledare för Kristdemokraterna i snart ett och ett halvt år. Men hon har inte blivit det lyft för partiet som många hoppades på. I stället har väljarstödet stadigt sjunkit.

I den senaste sammanvägningen av opinionsundersökningar ligger partiet på 3,4 procent och i Sifos senaste opinionsmätning den 18 september fick partiet 3 procent. Alltså en bra bit under fyraprocentspärren till riksdagen.

När partiledningen fokuserar på hårdare flyktingpolitik och lag och ordning så är det många i partiet som inte känner igen sig. Som Liza-Maria Norlin, gruppledare för KD i Sundsvall.

Agenda

– Min frikyrkobakgrund har påverkat mycket vem jag är och vilka värderingar jag har. Mitt val av parti och de frågor jag brinner för är ganska starkt kopplade till det som jag har fått med mig i min frikyrkobakgrund. Det kommer från söndagsskolan, bössan där man samlar in pengar till barn i andra länder. Det sitter liksom i ryggmärgen. Och det kommer ju in i politiken också, säger hon.

”De hårdare förslagen har gjort ont”

För henne har det känts konstigt – nästan olustigt – att partiet numera profilerar sig så starkt på försvar, lag och ordning, svenska värderingar och inte minst: färre flyktingar till Sverige.

– Människor i andra länder har stått inför fruktansvärda situationer och man vill bara öppna upp, göra allt vi kan. De här hårdare förslagen som kommit har gjort lite ont. Man har funderat – är detta rätt beslut? säger Liza-Maria Norlin.

”Profilerar sig som högerborgerligt”

Partiet har från start byggt på de frikyrkligas engagemang. Problemet är att de frikyrkliga inte är tillräckligt många.

– Det är tydligt att Kristdemokraterna har gjort den analysen att den gruppen kan inte bära partiet över fyra procent eller mot de tio procent man drömmer om. Analysen har blivit att de måste lyfta hårda värden, nå andra grupper. Och därför profilerar man sig som ett högerborgerligt parti, säger Joel Halldorf, ledarskribent på tidningen Dagen.

Den som sattes att verkställa högersvängen, den som man satte allt hopp till, var Ebba Busch Thor. När hon var nyvald sade hon:

– Jag vill inte att Kristdemokraterna ska vara ett parti som balanserar på fyraprocentspärren.

Men sedan hon valdes har den ena opinionsundersökningen efter den andra blivit smärtsamma påminnelser om Kristdemokraternas djupa problem.

Ligger lågt i de flesta mätningar

I tre fjärdedelar av de månatliga sammanställningar av stora opinionsmätningar som Novus gjort sedan Ebba Busch Thor tog över KD, har partiet legat under den fruktade fyraprocentspärren.

En förklaring till partiets aktuella svårigheter kan vara att Moderaterna nu återvänt till den politiska högerkanten.

– Det blir förvirrande för väljarna: Vilka är Kristdemokraterna, varför ska jag lägga min röst på detta parti? Ett parti som egentligen inte på egen hand har haft en betydande väljargrupp, utan till stor del har levt på konstgjord andning, någon typ av stödröster inför varje val, säger statsvetaren Jenny Madestam.

”Utrymmet är igentäppt”

Frågan är vad partiets dåliga opinionssiffror ska leda till för politisk riktning? In mot mitten eller fortsatt ut på kanten?

– Det är svårt att se att nuvarande ledning skulle kunna skifta strategi även om det skulle innebära att man tvingas ut i ödemarken. Det finns inget utrymme mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det utrymme man en gång trodde fanns, det är igentäppt nu, säger Joel Halldorf.

Reportage i Agenda söndag 25 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: partiledare Ebba Busch Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet