Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör partiledarna om Theodor Engströms mordplaner mot Annie Lööf Foto: TT, SVT

Partiledarnas stöd till Annie Lööf (C): ”Helt förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna stöttar Annie Lööf (C) efter beskedet att Lööf var en måltavla för Theodor Engström, som misstänks för dådet i Almedalen.

”Helt förfärligt att nu höra att samme man planerade en attack även mot dig”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Instagram.

Statsminister Magdalena Andersson (S) tycker att beskedet från åklagaren att Annie Lööf var en måltavla för dådet i Visby i somras är fruktansvärt och ger nu stöd till Annie Lööf.

“När folkvalda och tjänstemän utsätts för hat, hot och våld är det hemskt för den som drabbas och dess anhöriga, och det hotar också fundamentet för Sveriges demokrati”, skriver Magdalena Andersson.

Knivdådet i Almedalen

Busch: ”Du har mitt helhjärtade stöd”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter att hon är fullkomligt bedrövad.

”Du har mitt helhjärtade stöd i den här processen. Hot mot politiker undergräver demokratin och säkerheten måste kunna tryggas”, skriver Ebba Busch.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter:

”Tankarna går åter till högerextreme terroristen Teodor Engströms fruktansvärda mord på Ing-Marie Wieselgren. Vi måste gemensamt kämpa mot hatet, våldet och terrorn!”, skriver Bolund. Språkröret Märta Stenevi (MP) skriver också på Twitter: ”Så fruktansvärt. Annie Lööf, allt stöd till dig. Och du har så rätt – vi ska inte låta hatet vinna. Istället står vi tillsammans mot de som vill riva sönder vårt samhälle”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Instagram:

”Jag kände Ing-Marie Wieselgren ganska väl sedan många år, och mordet på henne är så svårt att ta in och finna ord för. Helt förfärligt att nu höra att samme man planerade en attack även mot dig. Mina tankar går till dig och din familj.”

Pehrson: ”Annie, ta hand om dig”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson menar att politiskt motiverat våld är ett hot mot hela samhället.

”Obehagliga och skakade uppgifter kring Annie Lööfs i Almedalen. Och i detta fall med ett mordoffer vi aldrig heller får glömma. Annie, ta hand om dig. Hoppas vi ses snart”, skriver han på Twitter.

Nooshi Dadgostar chockad

För Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kom åklagarens besked som en chock.

– Det är helt fruktansvärt att Annie Lööf, en vän och en stark politiker har varit måltavla för den här mördaren, säger hon till SVT Nyheter.

Dadgostar var själv i närheten av platsen under dådet, vilket fått henne att fundera över sin egen säkerhet som partiledare.

– Vi är mitt i en valrörelse, både jag och Annie Lööf, där vi är på sådana här debatter. Det är en fråga om hela vår demokrati i grund och botten. Det är klart att jag också funderar på de här frågorna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT att han har svårt ta in att det har hänt i Sverige.

– Det låter som att det inte är sant att det sker i Sverige, det är klart att man som politiker utsätts för hot och hat men att det blir såhär påtagligt är obehagligt, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet