Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Just nu vill man kämpa för sina hjärtefrågor på olika sätt”, säger Liza-Maria Norlin (KD). Foto: Politikbyårn

Partisekreteraren om falangstriderna i Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Spänningarna i Kristdemokraterna riskerar att övergå i ”ett fullskaligt krig”, enligt källor till Expressen. Men partisekreteraren Liza-Maria Norlin tonar ned motsättningarna.

– Just nu vill man kämpa för sina hjärtefrågor på olika sätt, säger hon i Politikbyrån.

Energiminister och vice statsminister Ebba Busch har haft flera motgångar sedan valet.

KD-ledaren har fått klä skott för svårigheten att leva upp till flera vallöften, hon fick kritik för hanteringen av elstödet och därtill har det varit stökigt i partiet med petningen av förre partisekreteraren Johan Ingerö och profilen Sara Skyttedal, som blev nedflyttad från förstaplatsen i partiets EU-lista.

När Johan Ingerö ersattes av Liza-Maria Norlen skapade det irritation i partiet – en irritation som nu ska ha blåst upp till ”öppen strid” och ”fullskaligt krig”. Konflikten handlar enligt Expressen om motsättningarna mellan partiets höger- och vänsterfalang.

Strid kring Sara Skyttedal

Att Sara Skyttedal tagit strid, och vunnit, mot David Lega mot att toppa partiets EU-lista är en del av den här konflikten.

– Det är väldigt stökigt. Liza-Maria Norlin har gått emot många av de stora centrala besluten som fattats under Ebba Buschs partiledarskap och som fört partiet högerut, säger Tomas Nordenskiöld, som rapporterat om konflikterna.

Det handlar bland annat om den skärpta migrationspolitiken, kriminalpolitiken och närmandet till SD.

– Det som är allvarligt nu är att hennes maktbas i partiet har börjat tvivla på henne.

”Svårt för väljarna att uppfatta”

Per Ewert, kristdemokrat och ledarskribent på tidningen Världen idag, anser att en del av problemet är att partiet uppfattas som otydligt.

– Jag tror att väljarna uppfattar det som att Ebba Busch drar åt höger i frågor om lag och ordning. Samtidigt har hon dragit väldigt tydligt åt det liberala hållet när det gäller värderingsfrågor, hbtq-frågor och abortfrågor, säger han i Politikbyrån och fortsätter:

– Där finns det ju en tudelning som kanske gör det svårt för väljarna att uppfatta att partiet står på en tydligt kristdemokratisk linje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.