Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att åtgärder har tagit för att lösa konflikten inom Socialdemokraternas ungdomsförbund. Foto: Jessica Gow/TT

Partisekreteraren om SSU-konflikt: ”Kompromissar inte med våra värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

”För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med”.

Det skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastads i en kommentar till SVT Nyheter efter uppgifterna om att företrädare för SSU Skåne bland annat yttrat sig homofobiskt.

Socialdemokraternas ungdomsförbunds ledning har kritiserats internt, sedan det framkommit att företrädare för ungdomsförbundets skånska distrikt bland annat sagt att homosexuella har ”smutsigt blod” och hyllat Iraks före detta diktator Saddam Hussein.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill inte låta sig intervjuas i dag, men har gett SVT Nyheter en skriftig kommentar.

Turbulensen inom SSU

”Det kompromissar vi inte med”

Hon skriver att konflikten som rör SSU Skåne innehåller olika delar.

”Den ena delen rör ett antal förtroendevalda inom SSU Skåne som yttrat sig eller på annat sätt agerat på ett sätt som står i strid med socialdemokratiska värderingar. Ingen av dessa personer har eller är aktuella för några uppdrag inom Socialdemokraterna. För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med.”

Strid mellan olika falanger

Den andra delen som Lena Rådström Baastad berör med sin kommentar har beskrivits av Expressen som en strid mellan en islamistisk- och en vänsterfalang.

”Det har redan förts en dialog mellan SSU Skåne, partidistriktet och SSU:s förbundsstyrelse i syfte att lösa denna konflikt. Det är bra att SSU:s förbundsstyrelse nu har vidtagit ytterligare ett antal åtgärder för att råda bot på de problemen. Vi avvaktar nu resultatet av de åtgärderna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet