SSU om företrädare med antidemokratiska åsikter: Helt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningar av diktatorn Saddam Hussein, homofobi, islamism och antisemitism. Den senaste veckan har flera medier rapporterat om hur förtroendevalda företrädare för SSU uttryckt åsikter som det politiska ungdomsförbundet menar bryter mot socialdemokratiska värderingar.

– Man kan säga att jag milt uttryckt är jävligt förbannad, säger förbundsordförande Philip Botström.

Expressen har i veckan rapporterat om hur den styrande falangen inom SSU Skåne på ett årsmöte sagt att homosexuella har ”smutsigt blod”, och i onsdags avslöjade Dagens Nyheter hur en förtroendevald på Facebook hyllat Iraks före detta diktator Saddam Hussein.

– Har man sagt det här, har man de här sympatierna, då är det helt oacceptabelt. Då ska man bort från SSU, säger förbundsordförande Philip Botström.

Turbulensen inom SSU

”Nya uppgifter”

På frågan om hur han, trots att han har varit förbundsordförande sedan 2015, inte känt till det som sker inom förbundet, svarar han: 

– Vi känner till att det har funnits konflikter inom SSU Skåne, men att det förekommer företrädare som har uttryckt sig eller som har sympatier för antidemokratiska organisationer eller haft homofoba uttalanden är nya uppgifter för oss, säger han.

Expressen har rapporterat att Philip Botström har deltagit i konferensen där förtroendevalda inom SSU Skåne har sagt att homosexuella inte ska få donera blod eftersom deras skulle ha varit ”smutsigt”. Tidningen har även källor som säger att Philip Botström ska ha varit närvarande när uttalandet gjordes, men i SVT:s Morgonstudion nekar han till det.

– Jag har gått tillbaka i mötesprotokoll, kollat biljettbokningar, kollat med andra ombud på plats, och med mötespresidiet som ledde det aktuella mötet som bekräftar min minnesbild, säger han.

Kan dra in bidrag

Philip Botström medger dock att SSU har brustit i sina rutiner för att ta fram förtroendevalda. Därför kommer förbundet nu att kräva att företrädare ska skriva på en kandidatförsäkran för att garantera att de känner till organisationens värderingar. SSU Skåne har dessutom fått tre veckor på sig att återkomma med en handlingsplan för att se till att personer med felaktiga värderingar inte får fler uppdrag.

– Gör de inte det kommer vi att dra in hela vår finansiering till distriktet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet