Skatten på plastpåsar slopas vid årsskiftet. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Plastpåseskatten kan slopas vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

SD och regeringen vill slopa eller kraftigt sänka skatten på plastpåsar vid årsskiftet, uppger SD för Ekot. Samtidigt uppger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att ett beslut väntas först i höst.

– Jag tror att det har blivit ett missförstånd. Vad de fyra partierna är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten, skriver Romina Pourmokhtari i ett sms till SVT.

Skatten på plastpåsar infördes för tre år sedan och har inneburit en dryg fördubbling av priset på bärkassar av plast i matbutikerna. Enligt Skatteverket gav plastpåseskatten 519 miljoner kronor i intäkter till staten förra året, rapporterar Ekot.

Klimatkrisen

Sverigedemokraterna kritiska

Samtidigt är det inte alla som uppskattar den så kallade plastpåseskatten. Sverigedemokraterna uppgav under onsdagen att partiet kommit överens med regeringen om att slopa eller kraftigt reducera skatten.

– Det här är en oangelägenhet för människor. En väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Det är ett konstigt inslag i skattepolitiken med den här typen av punktskatter, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt till Ekot.

KD och L röstade för skatten

Plastpåseskatten drevs fram av Liberalerna och infördes 2020 som en del i det EU-direktiv som säger att förbrukningen av plastkassar ska minska till 40 stycken per person varje år senast 2025.

2020 röstade både L och KD ja till skatten, men de har därefter vänt i frågan.

MP: Detta visar vilka som faktiskt styr

Miljöpartiet är kritiska till beskedet och menar att regeringen nu behöver presentera andra förslag för att Sverige ska uppfylla EU-direktivet.

– Regeringen borde fokusera på att lägga fram politik som minskar utsläppen och stöttar hushållen. Istället väljer de att avskaffa en skatt som Liberalerna drev igenom, säger Janine Alm Ericson, MP:s ekonomiskpolitiska talesperson.

– Detta visar än en gång vilka det är som faktiskt styr klimat- och miljöpolitiken. Det är inte L utan SD, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Plastpåseskatten är en dålig miljöskatt av flera skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt, säger Runar Brännlund, professor i miljöekonomi vid Umeå universitet. Foto: Tommy Forsgren, SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet