På Timbro kommer PM Nilsson att driva klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor. Foto: Anders Wiklund/TT

PM Nilssons nya roll efter ålskandalen: Anställs av Timbro

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare statssekreterare PM Nilsson går till Timbro, det skriver den marknadsliberala tankesmedjan i ett pressmeddelande. I januari avgick han som statssekreterare för Ulf Kristersson (M) efter att ha dömts för olagligt ålfiske.

Men det nya jobbytet kan vara ett lagbrott, skriver DI.

PM Nilsson har tidigare varit politisk redaktör på tidningen Dagens industri och även varit chef för ledarredaktionen på Expressen. I november förra året anställdes han som statssekreterare i regeringskansliet.

Efter att först ha ljugit om brottet dömdes han för olagligt ålfiske avgick den 26 januari.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

”Efter att ha tillfört den politiska skandalen en helt ny miljöpolitisk dimension ska jag nu arbeta med miljöfrågor på heltid. Då näringslivet är den största seriösa miljörörelsen känns Timbro helt rätt, vi ses!”, skriver Nilsson själv på Twitter.

”Väldigt glada”

På Timbro kommer PM Nilsson att driva klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor.

– PM Nilsson förstår på djupet kopplingen mellan näringslivets villkor och klimatpolitikens utformning. Vi är väldigt glada att han väljer att komma till oss i hård konkurrens med andra, säger Benjamin Dousa, vd på Timbro i pressmeddelandet.

Måste anmälas till nämnden

Strax efter beskedet om Nilsson nya jobb på Timbro rapporterar Dagens Industri att den nya tjänsten kan vara ett lagbrott då det inte har anmälts till karensnämnden som ska pröva ärendet.

Som före detta politiker eller statsråd måste man anmäla till nämnden om man går till ett jobb utanför den offentliga sektorn.

Strax efter att tidningen sökt Nilsson för en kommentar lämnar PM Nilsson in en anmälan till karensnämnden.

”Jag har anmält mitt nya jobb till karensnämnden och börjar inte på Timbro förrän ärendet är klart” skriver PM Nilsson i ett sms till SVT Nyheter. 

Att anmälan inte kom in förrän Dagens Industri sökt honom bemöter han på följande vis: 

“Jag kollade med Sb (Statsrådsberedningen) på förmiddagen om det skulle anmälas och fick besked om att det ska anmälas till nämnden varpå jag gjorde det. Man kan inte anmäla ett arbete förrän man har ett.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet