Se polisens dolda videoinspelning där ungdomar gömmer och säljer knark i källarförråd i Vårberg. Foto: Veckans brott

Se hur polisen följde droghandel i realtid med dold kamera

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas stora delar av det så kallade Vårbynätverket. Enligt polisen har de styrt narkotikahandeln i flera områden i södra Stockholm, däribland i Vårberg. Där genomförde polisen en avancerad spaningsinsats med dolda kameror för att kunna följa droghandeln i realtid.

I november 2019 inledde polisen en stor spaning i Vårberg där narkotikahandeln bedrevs så öppet att Vårberg centrum i vissa kretsar kallades “lilla Christiania”. Polisen satte upp övervakningskameror i källarförråd och i en trappuppgång, där de i realtid kunde se hur narkotikan förvarades, delades upp och såldes.

– Det var spännande att se hur de arbetade i organisationen. De som är högre i hierarkin skickar dem som är lägre i hierarkin på uppdrag att utföra det som kanske inte alla vill göra, säger Sofie Sundman, gruppchef för polisen i Skärholmen, i Veckans brott.

Veckans brott

20 personer dömdes

I februari i år dömdes 20 personer för inblandning i narkotikaförsäljningen. Enligt polisen är det Vårbynätverket som styr narkotikamarknaden i Vårberg.

I videon ovan visar poliserna David Sund och Sofie Sundman hur det gick till när de med dolda kameror i källarförråd och trappuppgångar kunde följa försäljningen i realtid.

Vill du veta mer om Vårbynätverket? Se Veckans Brott tisdag 23 mars SVT1 klockan 21.30 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet