Polisen håller ny pressträff efter dådet Foto: SVT/TT

Polisens satsning efter terrordådet: 50 ska jobba heltid med utredningen

Uppdaterad
Publicerad

50 kriminalpoliser kommer att jobba heltid med utredningen av terrordådet de kommande sex månaderna. Polisens sätt att betrakta attacken går nu in i ett nytt skede – och arbetet är minst sagt massivt.– Direktiven från åklagaren är att se om det finns eventuellt andra gärningsmän eller andra som bistått gärningsmannen, sade utredningsledaren Anders Wretling, vid en pressträff på skärtorsdagen.

Vid polisens pressträff meddelade Wretling, utredningsledare av den polisiära delen av terrordådet, att man har ett närmast massivt arbete framför sig där 50 kriminalpoliser kommer att jobba heltid med ärendet det närmaste halvåret.

– Fram till i dag har vi hanterat cirka 700 förhör. 200 promemorior. Vi har 300 beslag i nuläget som behöver analyseras och x antal husransakningar, sade Anders Wretling.

Ska få till ”robust utredning”

Man räknar med att det kan komma att ta ett år att utreda terrordådet, och förklarade under pressträffen att det handlar om att få till en ”såpass robust utredning” att det teoretiskt sett inte ska spela någon roll om gärningsmannen tar tillbaka sitt erkännande och sina uppgifter.

– Direktiven från åklagaren är att se om det finns eventuellt andra gärningsmän eller andra som bistått gärningsmannen, sade utredningsledaren Anders Wretling.

– Vi är säkra på att det är gärningmannen. Var han ensam? Vad var motiven? Det tänker vi ta reda på.

LÄS MER: Nya uppgifter om misstänkte Rakhmat Akilov

Under onsdagen framkom att Akilov ska ha efterlysts i Uzbekistan så sent som i februari, detta enligt källor inom det uzbekiska rättsväsendet som nyhetsbyrån Interfax hänvisar till.

Fallet Akilov ska ha öppnats på grund av ”produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet” och ”deltagande i religiösa och extremistiska organisationer”, uppger källan för Interfax.

Uppgifterna har inte bekräftats av svenska myndigheter. Det nämndes överhuvudtaget inget i detalj om den 39-årige Rakhmat Akilov vid polisens pressträff i dag.

”Tvungna att vara mer förtegna”

Det handlade snarare om att man nu riktar om fokus från polisens sida, och bedömer att man ”anser att angreppet har neutraliserats vad gäller ytterligare försök”.

– Nu går vi från ett skede, och in i en förundersökning. Vi kommer att bli tvungna att vara mer förtegna, en förutsättning för en framgångsrik förundersökning är att uppgifter inte kommer ut. Vi ber er naturligtvis om förståelse för detta, sade Stefan Hector, nationell kommenderingschef vid polisen.

LÄS MER: 11-åriga Ebba Åkerlund ett av dödsoffren i attacken

Den som väntar på att polisen kommer att bekräfta fler detaljer om utredningsarbetet i allmänhet, och det huvudmisstänkte Rakhmat Akilov i synnerhet, får räkna med att bli besviken. Det framförde utredningsledare Anders Wretling vid pressträffen.

– Vi är ganska trista nu. Vi är inne i ett förundersökningsspår, så inga kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.