Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismyndigheten står inför stora utmaningar just nu och både medarbetare och chefer kommer behöva stöd för att hantera dem, menar Charlotte Valleskog, chefspsykolog på företagshälsan Feelgood. Foto: SVT

Polisen hårt pressad av flera händelser: ”Måste skapa trygghet och tillit”

Publicerad

Våldsvåg, hård arbetsbelastning, turbulens inom ledningen och polischefen Mats Löfvings död. Polismyndigheten har just nu en rad kriser att hantera samtidigt.

– Det viktigaste just nu är att skapa trygghet och tillit inom organisationen, säger psykologen Charlotte Valleskog.

Polisen har den senaste tiden tvingats jobba hårt med att hantera en våldsvåg i Stockholm, och det pågår en särskild händelse med anledning av det eskalerande våldet. Parallellt har organisationen dessutom varit pressad av turbulensen inom polisledningen där en internutredning bland annat slagit fast att det förekommit jäv inom ledningen.

På onsdagskvällen kom beskedet att den utpekade, Stockholms regionpolischef Mats Löfving, hittats avliden i sin bostad i Norrköping

Risk att förtroendet försämras

Efter beskedet fokuserar nu polisen på att ge kollegor och anhöriga det stöd de behöver. Att arbetsgivaren ger rätt stöd i det här läget är helt avgörande för att undvika att personalen drabbas av stress, överbelastning och sjukskrivningar. Det säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på företagshälsan Feelgood. 

– Hög belastning skapar risker och när flera tunga händelser sker samtidigt kan en sådan här händelse bli droppen som kan få bägaren att rinna över. Verksamheten hanterar många krav just nu, och att ge stöd både till chefer och medarbetare är väldigt viktigt.

Om polisledningen framåt hanterar den tuffa situationen på ett bra sätt kan det bidra till att förtroende och tillit återuppbyggs, enligt Charlotte Valleskog.

– Det är en stor press på polisen och det kan finnas en viss förtroendekris redan. En risk med att inte hantera situationen på rätt sätt är att skada förtroendet ytterligare, säger hon. 

Har aktiverat krisstöd

Polismyndigheten har aktiverat ett krisstöd som finns tillgängligt i samband med olyckor, akuta krissituationer och liknande allvarliga händelser som kan utlösa krisreaktioner hos personalen.

Från fackligt håll försöker Polisförbundet också ge stöd till medlemmar och personal som är i behov av det. 

– Vi försöker ta det lugnt och ta hand om varandra. Det är där vårt fokus ligger nu, vi samlar oss, säger ordförande Katharina von Sydow till TT.

Hör Charlotte Valleskog i klippet ovan om hur polisen behöver agera framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.