Leif GW Persson och polisen riktar kritik mot varandra. Foto: TT

Polisen kritiserar Leif GW Persson efter Veckans brott: ”Osakligt och oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Leif GW Perssons kritik mot polisens agerande i Ulricehamnmordets utredning svarar nu polisen och ger själva kritik till professorn.

”Mordutredning är ett lagarbete i vilket det inte finns behov av professor Leif G W Perssons biträde.”

I Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn hittades i höstas en 60-årig kvinna död. I jakten på mördaren topsades omkring tusen personer för att analysera DNA-prov.

Innan resultatet på proven hann komma till polisen, hade en av de topsade männen avlidit. Först därefter stod det klart att samma man gick att knyta till mordplatsen.

Mordet i Ulricehamn

I senaste avsnittet av Veckans brott riktade Leif GW Persson kritik mot metoden som använts och polisens agerande.

Polisen svarar

Nu riktar polisen själva kritik mot Leif GW Persson. På sin hemsida skriver polisen ett inlägg från gärningsmannaprofilen, som arbetat med fallet.

Där står det bland annat att ”en rad faktafel och spekulationer som förekom i tv-sändningen är ett resultat av bristande kunskaper om central information i utredningen”.

Den information som polisen syftar på delges inte personer som inte arbetar med utredningen, och polisen menar då att det är ”oseriöst och osakligt” att rikta kritik mot polisens arbete utan att ha full insyn.

Försvarar metodval

Polisen försvarar sitt metodval och menar också att det inte finns fog för att tillsätta en oberoende utredning eller att utredningen är avslutad efter att gärningsman identifierats:

”Liksom i andra utredningar sker ytterligare insamling av information för att dra lärdom och utvärdera de arbetsmetoder och insatser som genomförts. Detta är en självklarhet inom svensk polis och inget som behöver initieras av en utomstående polisprofessor (...). Mordutredning är ett lagarbete i vilket det inte finns behov av professor Leif G W Perssons biträde.”

Leif GW Persson menar att han i nuläget inte har något att kommentera kring kritiken.

– Om jag skulle få ta del av profilen och materialet, då först har jag något jag kan kommentera, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ulricehamn

Mer i ämnet