”Att hantera personer med olika diagnoser och psykiska problem ingår i polisens grundutbildning. Men givetvis är det säkert något som man kanske bör titta närmare på”, säger Martin Lundin, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning, NOA. Foto: Janne Åkesson, SWEPIX/SVT

Polisen: ”Svårt att skilja oäkta vapen från riktiga på avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens dödsskjutning av en man i 20-årsåldern med Downs syndrom under ett ingripande har väckt starka reaktioner. Särskilt med tanke på att mannen höll i något som enligt familjen var ett leksaksvapen.

Martin Lundin från NOA säger till SVT Nyheter att det är oerhört svårt att på avstånd avgöra om ett vapen är äkta eller inte.

– De incidenter vi har haft är med soft air guns och det är exakta kopior på riktiga vapen. I marknadsföringen säger man till och med att det är vapen som är identiskt med riktiga vapen.

– I en situation när någon plötsligt dyker upp med ett sådant vapen är det helt omöjligt att avgöra om det är ett riktigt vapen, säger Martin Lundin, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Eric Torell

I torsdagens händelse ska enligt vittnesuppgifter flera poliser ha öppnat eld med sina tjänstevapen.

Hur vanligt är det att flera poliser skjuter samtidigt?

– Vanligtvis är det en som skjuter. Men det förekommer situationer att fler poliser skjuter samtidigt. Det kan betyda att fler känner sig hotade eller att man ser att en person är väldigt hotad.

Lättast att träffa magen

Mannen ska också ha blivit träffad i magen och avled senare av sina skador.

Varför siktar man inte mot andra kroppsdelar som kan minimera skadan?

– Det kan absolut göra om det finns tid. När du har ett vapen riktat mot dig handlar det om hundradels sekunder innan du själv kan bli träffad. Då skjuter man vanligtvis där det är lättast att träffa på stora delar av kroppen.

– Att träffa benet är svårare och rör person på sig är det ännu svårare. Sedan ska man komma ihåg att det kan ge minst lika dödlig utgång att träffa benet som i magen.

Svårt att hinna uppfatta diagnoser

Det som har förvånat många är att polisen inte lyckades uppfatta att mannen hade ett funktionshinder. Men när det uppstår en hotfull situation med ett vapen finns det sällan tid att få till en dialog menar Lundin.

– Att hantera personer med olika diagnoser och psykiska problem ingår i polisens grundutbildning. Men givetvis är det säkert något som man kanske bör titta närmare på.

Dödsskjutningar har ökat

Antalet dödskjutningar där poliser har dragit sitt tjänstevapen i ingripande har ökat från en incident förra året till sex i år. Men det är för få fall för att kunna att dra några slutsatser, anser Martin Lundin som i stället menar att man måste se över längre perioder.

– Det är trots allt små siffror som får stora procentuella ökningar. Däremot över tid ser vi att det har ökat de senaste tio åren.

Vad beror ökningen över tid på?

– Den enkla förklaringen är att hoten mot tjänstemän blir vanligare. Vi blir också fler i samhället som leder till fler ingripanden och även vi poliser blir fler, säger Lundin.

Polisen beklagar händelsen

I ett pressmeddelande på fredagen beklagar polisen händelsen mannen i 20-årsåldern blev ihjälskjuten i samband med polisens ingripande.

– Det är en fruktansvärd händelse och mina tankar går till hans familj och anhöriga, skriver Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholms län.

En förundersökning om tjänstefel från polisens agerande har inletts.

Våld av polisen med dödlig utgång

  • 2 augusti 2018: En man avled efter att polisen öppnad eld i samband med en hotfull situation i centrala Stockholm.  
  • 21 juli 2018: En man sköts ihjäl av polis i Linköping i samband med en konfrontation med flera misstänkta rånare.  
  • 20 juli 2018: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack vid en handräckning.  
  • 23 april 2018: En man avlider efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna.  
  • 28 mars 2018: Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern. Polisen sköt flera varningsskott mot mannen som försökte köra på en polis.  
  • 24 mars 2018: En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand. En utredning inleddes om misstänkt tjänstefel från polisen, men den lades ned eftersom Särskilda åklagarkammaren inte fann några anledningar att anta att ett brott hade begåtts.  
  • 20 september 2017: En 26-årig man sköts av polis i Malmö i samband med ett ingripande i en lägenhet, där mannen gått till attack mot polisen. Han avled några veckor senare på sjukhus.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet