Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisforskaren kritisk till Thornbergs agerande: ”Som en papegoja” Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TT

Polisforskaren Stefan Holgersson: Anders Thornberg har agerat fel

Uppdaterad
Publicerad

De senaste turerna kring avslöjandet av den hemliga relation som just nu skakar polisens högsta ledning är ett tecken på vänskapskorruption. Det menar polisforskaren Stefan Holgersson. Enligt honom har rikspolischefen Anders Thornberg agerat fel i ärendet.

– Han agerar ju inte rätt och inte efteråt heller, hur han svarar på frågor. Utan det blir nästan som en papegoja hur han svarar.

Bakgrunden är Expressens avslöjande om att den tidigare Noa-chefen, och nuvarande regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving för ett år sedan polisanmäldes av myndighetens säkerhetschef Ari Stenman. Detta efter att Stenman kontaktats av underrättelsechefen Linda Staaf, som ska ha uttryckt att hon kände sig utsatt efter att hon haft en relation med Löfving.

Anmälan avskrevs dock efter två dagar eftersom överåklagaren inte ansåg att det fanns något i anmälan som skulle utgöra brott. Källor till Expressen berättar att säkerhetschefen därefter ska ha kontaktat rikspolischef Anders Thornberg, som i sin tur valde att informera Löfving om ärendet, men inte Staaf – vilket hon även bekräftat för tidningen.

Thornberg har sagt att han inte kan kommentera enskilda ärenden men att man ”har väldigt robusta processer för att hantera det och vi har trygga och bra rutiner”.

”Tyvärr inte straffbart i Sverige”

Holgersson berättar att kollegor inom polisen har blivit bestörta av nyheten men att en del även tycker att det är bra att den här typen av korruption, som han kallar det, kommer upp på bordet. 

– Man vet att det förekommer, men tyvärr är den här typen av vänskapskorruption inte straffbar i Sverige.

Han säger också att de som forskar på korruption menar att Sverige bör vidga korruptionsbegreppet i brottsbalken.

En tradition av att skydda höga chefer

Stefan Holgersson är kritisk både till att anmälan lades ned så snabbt utan att målsägande hade hörts – samt till uppgiften att Thornberg enbart ska ha informerat den misstänkte.

– Hade det här varit ett relationsärende så hade utredarna vänt sig i graven om någon agerat på det här sättet.

Han tror att agerandet beror på en ”tradition av att man skyddar höga chefer” och att man inte vill att den här typen av information ska läcka.

Så du tycker inte att Anders Thornberg har agerat rätt? 

– Nej, han agerar ju inte rätt och inte efteråt heller, hur han svarar på frågor. Utan det blir nästan som en papegoja hur han svarar.

Borde Mats Löfving sitta kvar på sin position? 

– Jag forskar inte på Mats Löfving, utan på hur verksamheten fungerar och om man tittar på hur verksamheten fungerar i Stockholm så finns det väl skäl att få in nytt blod, ja.

SVT Nyheter har under flera dagar sökt Thornberg och övriga inblandade.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Stefan Holgersson är polis och professor i polisvetenskap vid Polishögskolan i Oslo och har forskat på polisens verksamhet i drygt 20 år. I flera av hans rapporter riktas skarp kritik mot den svenska polisen. Bland annat har Holgersson hävdat att myndigheten döljer problem och hindrar insyn. Förra året kritiserade han även tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef med hänvisning till att hon inte hade tillräckliga meriter för den tjänsten. Något som då tillbakavisades av polisens presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet