Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar sänkta bidrag integrationen? Hör de olika partierna. Foto: C. Gustafsson, R. Hazim

Partierna splittrade om hur sänkta bidrag kan påverka integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader mellan de politiska partierna i frågan om vad som bör göras för att integrera människor från andra länder i det svenska samhället. Det visar en enkät som SVT gjort.

Några heta tvisteämnen är synen på permanenta uppehållstillstånd och sänkta bidrag. 

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna menar att sänkta bidrag är en nödvändighet för att få in fler på arbetsmarknaden.

– Det ska alltid finnas en skillnad mellan att jobba och att gå på bidrag så att det skapas tillräckliga drivkrafter för att ta ett jobb, säger Maria Malmer Stenegaard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Sverigedemokraterna menar att nyanlända inte ska kunna kvittera ut ett fullt ekonomiskt bistånd från dag ett i Sverige.

– I stort så vill vi att man ska få tillgång till välfärden i takt med att man själv börjar bidra till den. Att man får kvalificera sig in i vissa system, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Vill se andra åtgärder

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet å andra sidan menar att sänkta bidrag bara skulle leda till att människor blir fattigare.

De vill se andra åtgärder.

– Vi måste se över hur föräldraförsäkringen och etableringsersättningen kan kombineras. I dag tappar många kvinnor som får barn sin möjlighet till etablering och kommer längre ifrån arbetsmarknaden, säger Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister.

– Oavsett om du är akademiker eller analfabet så erbjuds ett tvåårigt etableringsprogram med likartade insatser i dag. Vi behöver individualisera etableringsprogrammet så att det finns flera spår, säger Leila Ali Elmi, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.  

Danmark halverade bidrag

År 2002 infördes en reform i Danmark som nästan halverade bidragen till nyanlända. År 2019 kom en studie som visar att reformen bidrog till att fler kom i arbete. Men att den också fick oönskade effekter. Bland annat ökade kriminaliteten bland både vuxna och barn. 

Oroas ni av att sänkta bidrag kan få liknande effekter som i Danmark?

– Det som verkligen oroar mig är barn som fastnar i utanförskap och som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet. Det tror jag skapar en större grogrund till utanförskap och kriminalitet, säger Maria Malmer Stenegaard (M). 

Se hela enkäten med fler frågor och samtliga svar från riksdagspartierna.

Missa inte SVT:s bevakning av inrikespolitiken under valåret – prenumerera på Politikbrevet.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.