Politiska reaktioner på SVT:s avslöjande om svartlistade bolag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter bör ha bättre kontroll vid sina upphandlingar och undvika företag som svartlistats för korruption. Det säger civilminister Lena Micko (S) efter SVT:s granskning. Röster höjs nu med krav på att lagen ses över.

Nu reagerar politiker på SVT:s avslöjande om att minst 25 statliga myndigheter handlat av företaget Idemia, som svartlistats av Världsbanken efter korruption i ett id-kortsprojekt i Bangladesh.

Lena Micko (S) är civilminister och ansvarig för upphandlingsfrågor. Hon reagerar starkt på SVT:s avslöjande.

– Det är givetvis inte bra. Det är viktigt att vi har förtroende för upphandlingar och att vi använder skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt så det ska vi ta på allvar. Jag tycker också att när det handlar om korruption och att man upptäcker saker så måste vi ta itu med det, säger Lena Micko (S).

Kan du tänka dig att ändra lagstiftningen?

– Det är inte i första hand det vi behöver göra, utan att vi har upphandlingar som fungerar så att det här inte inträffat igen, säger Micko.

Även representanter för flera andra partier reagerar på uppgifterna:

Liberalerna:

– Det är ju väldigt allvarligt att ingen kontroll skett. Svenska myndigheter har ett stort ansvar när det gäller arbetet mot korruption, säger Arman Teimouri (L), näringspolitisk talesperson.

Sverigedemokraterna:

– Jag tror att vi behöver se över lagen, för det här är säkert bara toppen av ett isberg, säger Charlotte Quensel (SD), ledamot i Finansutskottet.

Vänsterpartiet:

– Det är många hundra miljarder i skattekronor som används till att göra upphandlingar. Det är viktigt att de används på bästa sätt och inte underblåser eller stödjer korruption, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.

Moderaterna:

– Är det enda sättet att komma till rätta med det problemet en lagförändring, då är vi moderater beredda att ta initiativ till det, säger Edward Riedl, moderat ledamot i Finansutskottet.

Idemia har avböjt intervju men skriver till SVT att företaget erkänt korrupt beteende hos sin underleverantör och nu förbättrat sina rutiner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.