Pontus Mattsson: Kan bli ett nytt konservativt block i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad

Lokala samarbeten mellan M och SD kan öppna upp för samarbete mellan de två partierna även på riksplanet. I längden kan detta leda till ett nytt block inom svensk politik, säger SVT Nyheters Pontus Mattsson.

Om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram en socialdemokratisk regering kan Sverige få ett nytt konservativt block i de tre oppositionspartierna Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att de tre röstar på ett sätt medan de övriga partierna röstar på ett annat är en bild SD varit intresserade av att framföra länge, säger SVT Nyheters politikreporter Pontus Mattsson i Morgonstudion.

– Just nu har saker och ting gått deras väg. Omröstningen om Ulf Kristersson visade att det var Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som röstade på honom. Där fick SD den bild som de velat ha och diskuterat i flera år i svensk politik. Utifrån deras perspektiv har de nått en bit på vägen.

”Intressant hur M och KD agerar”

Det är omöjligt att säga hur stora SD behöver bli för att de övriga partierna ska börja samarbeta med dem, menar Pontus Mattsson. I flera kommuner finns redan lokala samarbeten mellan SD och M, och dessa kan komma att öppna upp för samarbete även på riksplanet.

– Dörren har redan öppnats. Moderaternas och KD:s agerande nu är annorlunda än det var förra mandatperioden. Nu vill de ändå försöka gå fram med sin egen politik. Samtidigt så skärps polariseringen. De andra partierna verkar ännu mer anti-SD i dag. Det är inte säkert att det på sikt blir så att de får något större inflytande över hela linjen.

Sprickan i Alliansen kan dock i längden leda till att ett nytt konservativt block bildas i svensk politik.

– Jag tror att Åkesson skulle säga att nu har vi ett konservativt block som kommer vara i opposition. Nu är det vi tre partier som är den riktiga oppositionen och ska man ha något annat än en socialdemokratisk statsminister då är det något av de här partierna man ska lyssna på. Sedan hur Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att agera i det läget, det kommer att bli intressant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet