Foto: TT

Postnord inför avgift på paket från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Postnord inför en administrationsavgift på paket från Kina, plus moms, uppger Breakit. Ett hårt slag mot de som har vant sig vid att shoppa billigt.

Många som vill köpa billiga varor vänder sig till kinesiska sajter som Wish, Alibaba och Ali express. Enligt Postnord kommer omkring 120.000 paket från Kina till Arlanda – varje dag. Men nu kan bolaget sätta stopp för det. Postnord ska nämligen införa en administrationsavgift, plus moms på paket från Kina, uppger Breakit.

Breakit hade uppgett att administrationsavgiften skulle ligga på 125 kronor per paket från Kina, alltså samma summa som den egentligen ligger på i dag, men enligt Postnord är avgiften inte bestämd ännu.

– Det är oklart vad den kommer att landa på, det vet vi när handlingsplanen är framtagen, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord till SVT Nyheter.

Ska säkerställa moms

Det var i går som Postnord och Tullverket kom överens. Detta efter att ha haft olika uppfattningar kring vem som har ansvaret för att ta in moms från leveranser.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman, till Breakit.

Till SVT Nyheter säger Maria Ibsén att handlingsplanen ska vara framtagen senast 1 mars.

Går miste om en miljard kronor per år

Oenigheten mellan Tullverket och Postnord gällande vem som ska ta in pengarna har lett till att staten har gått miste om upp emot en miljard kronor i uteblivna skattepengar varje år.

Det här betyder att den som köper en vara från Kina kommer att behöva betala både moms och administrationsavgift – även om det som har köpts kostar så lite som tio kronor.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger Thomas Backteman.

Den nya hanteringen av paket kommer dessutom att göra att leveranstiderna blir mycket längre.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att administrationsavgiften skulle bli 125 kronor per paket. Detta stämmer inte. I dagsläget är avgiften inte bestämd ännu, uppger Postnord.

Detta gäller vid köp av varor från andra länder

  • Olika regler gäller beroende på vilket land du internetshoppar från
  • Är varan köpt inom EU behöver du inte tull, svensk moms eller andra skatter för varan
  • Om du köper från ett företag inom EU, men som i sin tur beställer varan från ett land utanför EU behöver du betala tull, moms och eventuella andra avgifter. Dessutom ska varan tulldeklareras
  • Du som beställare är ansvarig för att rätt avgifter betalas in till Tullverket
  • Hur mycket du ska betala i olika typer av avgifter beror på hur mycket din vara är värd och vad för sorts vara det är

Källa: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.