Flygbolaget Primera Air, som flyger åt researrangören Solresor, kommer att ansöka om konkurs, meddelar flygbolaget på sin hemsida. Flera svenska resenärer är strandade i Europa. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Primera Air kommer ansöka om konkurs – resenärer strandade i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Primera Air, som flyger åt researrangören Solresor, kommer att ansöka om konkurs, meddelar flygbolaget på sin hemsida. Flera svenska resenärer är strandade i Europa.
– Av de ursprungliga 750 har vi ungefär 600 kvar som väntar på att komma hem, säger Solresors presstalesman till SVT Nyheter.

Primera Air flyger bland annat från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. På sin hemsida skriver företaget att alla planerade flygningar stoppas från och med midnatt natten mot tisdagen.

”Vi vill tacka er för er lojalitet. Denna sorgsna dag säger vi adjö till er alla”.

Enligt Solresor, som köper flygstolar av Primera Air, är det svenskar som befinner sig i Spanien (Costa del Sol, Malaga och Mallorca), i Grekland (Kreta), i Portugal (Algarve) och vid Antalyakusten i Turkiet som drabbats.

Av de ursprungliga 750 har bolaget ungefär 600 kvar som väntar på att komma hem, enligt Solresors talesperson Torbjörn Lehmann.

– Det vi inte visste i går är att Primera Air hade schemalagt flyg i går som vi trodde skulle ha kommit hem, men som inte kom hem. De resenärerna är omhändertagna av Solresors personal och inväntar ny resa hem.  De är 95 stycken på Kreta, säger Lehmann.

Resenärer bokas om

De resenärer som just nu befinner sig runt om i Europa kommer att få flyga hem med andra flygbolag.

Researrangören fick beskedet under måndagen att Primera Air väntas ansöka om konkurs före midnatt.

– Över de senaste 9-10 åren är det dem vi har köpt mest flygkapacitet av och vi hade planerat att flyga med dem kommande vinter, säger Torbjörn Lehmann.

Med på ”svarta listan”

Så sent som i förra veckan hamnade Primera Air på Vagabonds och Råd & Röns årliga svarta lista. De resebolag som inte ersätter sina kunder vid till exempel försenade flyg hamnar på listan.

Bolaget har dragits med ekonomiska problem de senaste två åren. På Primera Airs Facebooksida skriver ledningen att flera oförutsedda händelser har påverkat ekonomin, bland annat förlorade bolaget ett flygplan vilket resulterade i en förlust på över 10 miljoner euro.

Bolaget, som är registrerat i Danmark, skriver vidare att man tvingades hyra in flygplan under 2018 vilket resulterade i ytterligare kostnader på över 20 miljoner euro.

Primera Air ingår i koncernen Primera Travel Group där även researrangörerna Solresor, Bravo Tours, Matkavekka, Primera Holidays, Solia och Sun Tours ingår.

”Har upphört”

SVT Nyheter har förgäves sökt flygbolaget för en kommentar eftersom svenska Solresor inte är flygbolagets enda kund. Brittisk media uppger att även ett stort antal britter är strandsatta på grund av konkursen.

Bolaget skriver i ett meddelande till SVT Nyheter att: ”eftersom Primera Airs operationer har upphört och all personal slutat, så finns ingen pressavdelning tillgänglig.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer