Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Detta innebär att skyldiga går fria, men framför allt att oskyldiga sitter i fängelse, säger Minna Gräns, professor i juridik.

Juridikprofessor efter SVT:s avslöjande: ”Brottslingar går fria och oskyldiga döms”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi måste ner i NFC:s frysar och plocka upp bevisen igen! Gör om och gör rätt.

Juridikprofessorn Minna Gräns skräder inte orden i sin kritik mot NFC, Nationellt forensiskt centrum, efter SVT:s avslöjande att det ligger tiotusentals dna-spår i NFC:s frysar som inte analyserats fullt ut.

– Det här innebär att brottslingar går fria och oskyldiga döms, säger Minna Gräns.

Under tordagen berättade SVT att NFC, den del av polisen som analyserar all teknisk bevisning från brottsplatser, har ett gränsvärde för analyser av dna-spår. Om halten av dna går under en viss gräns görs i regel ingen fullständig analys av spåret, utan spåret läggs i en frys i källaren hos NFC.

Men att många dna-spår inte blir färdiganalyserade känner stora delar av rättskedjan inte till.

– Det här betyder att brottslingar går fria och ännu värre att oskyldiga blir dömda, säger juridikprofessorn Minna Gräns.

Hon har granskat fall av grova brott där hon har upptäckt allvarliga brister i NFC:s analyser av den tekniska bevisningen.

– Människor sitter fängslade trots att de är oskyldiga och trots att vi inte vill inte tro att sådant sker i Sverige.

”Ta upp dna-proverna ur frysen”

– Nu måste vi ner i frysarna hos NFC. Om dna-proverna verkligen finns kvar där ska dom upp och analyseras på nytt. Det finns ju hundratals personer i landet som vill en få ny prövning, säger hon.

– Det får kosta vad det ska och ta den tid det tar men det ska göras. Nu är det tid för självrannsakan, inte bara hos  NFC utan även hos polis- och åklagarmyndigheten, säger Gräns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer