Oroas av coronaspridningen i Italien: Kunde lika gärna hända här

Uppdaterad
Publicerad

Ett coronautbrott som det i Italien skulle lika gärna kunna inträffa i Sverige. Det sade professor Björn Olsen i ett studiosamtal i måndagens Aktuellt. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror dock att Sverige är bättre förberett.

Diskussionen hölls efter en helg med snabb smittspridning i Iran och Italien och kraftiga börsfall runt om i världen.

– Vad vi har är i princip okontrollerad spridning i två världsdelar, det är i princip per definition en pandemi, sade Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Coronapandemin

Den snabba spridningen i Italien oroar både Olsen och Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Det här visar vilken potential viruset har. Om man inte fångar upp fallen tidigt kan man få en stor spridning om man har otur, sade Tegnell.

”En bomb från klar himmel”

Olsen drog oroande slutsatser för Sveriges del.

– Problemet är att det lika gärna kunde ha hänt i Sverige. Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, sade han.

Anders Tegnell höll inte riktigt med.

– Man ska vara försiktig med att slå sig för bröstet, men jag tror att vi hade klarat det bättre. Vi har en bättre grundstruktur som är mer organiserad och nog mer uppmärksam. Italien har ju satsat väldigt mycket på att ställa in flyg och kontrollera gränser, men inte så mycket som vi i Sverige på att fånga dem inne i landet, sade han.

Efterlyser direktiv

Olsen efterlyste också tydligare signaler till regionerna om att öka beredskapen i sjukvården. Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten måste ge sådana direktiv, sade han.

– Vad ska vi göra om vi får ett fall, fem fall, tio fall, hundra fall? Det måste man träna på, ungefär som med brandövningar eller hjärt-lung-räddning, det ska sitta i ryggmärgen.

Tegnell svarade att regionernas smittskyddsläkare redan har påbörjat planeringen och tagit fram sina pandemiplaner.

– Övningar i all ära, här handlar det om att vi behöver planera – vad har vi för resurser, vad är det för patientflöden vi har som vi eventuellt kan styra över åt annat håll, sade han.

Räcker vårdplatserna?

Ytterligare en fråga är om vårdplatserna räcker till. En inventering bland regionerna visar att det finns resurser för runt 1400 vårddygn, eller 100 patienter om man utgår från 14 dagars vårdtid.

Det är tillräckligt för ett utbrott av samma storlek som i Italien, sade Tegnell.

Olsen invände och sade att det kommer att behövas ”oortodoxa lösningar” i form av vård utanför sjukhusen.

– Tio patienter lamslår ett sjukhus de facto. Det här grundar jag med samtal jag haft med doktorer på olika avdelningar. De säger att dels har vi alla coronapatienter vi ska ta hand om, dels har vi alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet