Regeringen ger undantag för begravningar – max 20 personer tillåts närvara

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gör ett undantag för begravningar i det nya förbudet för offentliga sammankomster och tillåter maximalt 20 personer att närvara vid begravningar och utsättningar. 

– Det finns mycket starka skäl för det, inte minst på grund av den svåra tid vi befinner oss i, säger inrikesminister Mikael Damberg som tillägger:

– Det är viktigt att kunna ta ett värdigt farväl av nära som avlider, säger inrikesminister Mikael Damberg.

I måndags meddelade regeringen att offentliga sammankomster, såsom demonstrationer, teaterföreställningar och idrottsevenemang med fler än åtta deltagare kommer att förbjudas, en skärpning från nuvarande maxgräns om 50 personer.

Skärpningen är ett försök att bromsa den snabbt ökande spridningen av covid-19 och ska träda i kraft från och med tisdag nästa vecka.

Kritiska remissinstanser

Förslaget har under veckan varit ute på remiss och flera av remissinstanserna, bland annat Sveriges Kristna Råd, har kritiserat regeringen för att förslaget även slår mot begravningar och krävt ett undantag, något som regeringen tagit till sig.

När regeringen tidigare idag tog det formella beslut om förbudet införde man således också ett undantag till förmån för just begravningar.

– Det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättningar och motsvarande sammakomster med max 20 personer, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind.

Enligt Lind har begravningsbranschen fungerat mycket bra under pandemin varför man är övertygade om att aktörerna även fortsättningsvis kommer att hantera situationen väl.

Undantaget gäller för alla trosinriktningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.